iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес болниците ще протестират

Днес болниците ще протестират 04_1428399263

Частни и общински болници ще протестират символично срещу намалените си бюджети днес, на Световния ден на здравето. Това съобщиха от представящите ги организации.

От март болниците получават не повече от 95% от парите, платени им от здравната каса през миналата година, а според последните разчети и твърдения на лечебни заведения намалението е още по-голямо. В резултат много болници обявиха, че вече имат листи на чакащи, като част от пациентите се записват за планово лечение чак за лятото.

Подобни правила за финансиране ще доведат до фалити на отделни лечебни заведения, смятат шефове на частни болници. "Протестираме срещу новата методика за финансиране, защото тя ощетява лекарите с това, че ограничава правото на труд. Защото с наложените бюджети или просто лимити лекарите, които могат и имат достатъчно много пациенти и могат да работят достатъчно през целия месец, ще бъдат ограничени и ще бъдат лимитирани. Това означава, че парите, които ще бъдат отпуснати от мениджърите към тях, ще бъдат по-малко като финансиране. Съответно това ще рефлектира и върху заплатата на самите лекари и здравни специалисти", обясни Бойко Миразчийски, шеф на Българската болнична асоциация и директор на частна болница в Бургас.

Според него вече има лекари и цели екипи от ортопеди и хирурзи, които са започнали да си търсят лимитите, т.е. проучват дали в страната има болници с отпуснати достатъчно пари, в които да водят пациентите си, когато лимитът в тяхната болница-работодател е изчерпан.

"До момента в Българския лекарски съюз няма постъпило официално писмо или позиция от нито една болница от страната, в което се сигнализира за проблеми, свързани с методиката за разпределение на средства в болнична помощ", отвърнаха от БЛС, след като болничните директори нападнаха и съсловната организация, която се съгласи и подписа методиката за лимитиране на парите.

По предварителни данни за настоящото тримесечие средствата за болнична помощ са намалени средно с 6.2% за страната, обясниха от лекарския съюз. "БЛС е готов да предприеме необходимото за решаване на конкретни проблеми, ако има драстични ограничения на медицинската дейност и бъдат доказани с цифри индивидуално по болници или общо за региони от страната. Принципната позиция на организацията, свързана с листи на чакащи, е, че това е общоевропейска практика и няма страна, която да прави изключение. Тези листи като правило са въведени в европейските страни с оглед гаранцията за решаване на спешни медицински проблеми", обявиха оттам. Методиката за лимитиране на парите за болниците беше приета, след като миналата година бюджетът на НЗОК беше актуализиран два пъти заради преразходи за лекарства и болници.

НЕДОМИСЛИЕ

Мотивът за включване в листа на чакащи трябва да бъде състоянието на пациента, а не финансирането, тъй като финансирането следва да е осигурено, е становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по повод готвените промени в Закона за здравното осигуряване. Те също предвиждат листи на чакащи чрез намаление на парите за определени заболявания за сметка на други.

"Ако ще се въвежда понятието "листа на чакащи", то трябва да касае и извънболничната помощ. Необходима е също конкретна дефиниция на заболяванията и състоянията (списък), чието лечение би могло да се отложи във времето, като изготвянето му не трябва да е ангажимент на лекаря, а на инициаторите на промяната", смятат личните лекари.;

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.