iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Диспансеризират страдащите от редки болести от догодина

Диспансеризират страдащите от редки болести от догодина

Страдащите от редки болести ще бъдат диспансеризирани от 2016 година, като това предвижда Наредба 39 за диспансеризациите, която предстои да влезе в сила, след като бъде публикувана в Държавен вестник до дни.

В нея са включени и профилактичните прегледи за някои видове онкологични заболявания. Задължителни стават тези за рак на гърдата, колоноскопия за рак на дебелото черво и взимането на цитонамазка за рак на шийката или тялото на матката. Изследванията ще бъдат безплатни за пациентите.

Според наредбата жените над 30 години ще трябва задължително да се изследват веднъж годишно за рак на млечната жлеза, а мъжете над 50 години – веднъж на две години за рак на простатата. На всички, навършили 18 години джипитата ще изчисляваг индекса на телесната маса, ще им се прави оценка на психичния статус и измерване на кръвната на кръвната захар, ако имат преки роднини с тези заболявания.

Пълна кръвна картина ще се прави веднъж на 5 години на всички мъже и женинад 35- годишна възраст, ще им се изследват нивата на холестерола и триглицеридите за оценка на сърдечносъдов риск.

При децата до 1 годинка профилактиката включва ежемесечна оценка на психическото развитие, обща оценка на зрението и слуха, определяне на риска от дисплазия и др. Оценка на психическото развитие ще се прави през различни периоди и при по-големите деца. Те ще бъдат преглеждани и за общо физическото развитие, за острота на зрението и евентуални отклонения в опорно-двигателния апарат.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.