iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца се разболяват тежко заради отказ от ваксина

Деца се разболяват тежко заради отказ от ваксина 08_1470027013

Деца с тежки инфекции все по-често са приемани в специализираната болница в София заради отказ на родителите да им бъдат поставени ваксини, като за това алармира завеждащият детското отделение в лечебното заведение доц. Атанас Мангъров.

Вече имаме случаи на тетанус, ваксината срещу който е включена в задължителния имунизационен календар, поясни той в ефира на БНТ. И припомни случай от преди няколко години със 7-месечно бебе с остър гноен менингит, с висока температура и гърчове. То се бе заразило, тъй като майката е отказала задължителната ваксина, която включва имунизацията срещу хемофилус инфлуенца, причиняващ менингита, а също така и дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. По думите на доц. Мангъров

родителите, които отказват ваксиниране на децата си се множат

Майките да не истерясват на тази тема. Недопустимо е през 21 век родители да причиняват това на децата си, водени от неясни мотиви, не скри възмущението си шефът на детското отделение в столичната Инфекциозна болница и припомни, че 28 смъртоносни болести могат да бъдат предотвратени от ваксините. Сред тях са туберкулоза, детски паралич и паротит.

Да се създаде програма с фонд за обезщетения на пострадали от ваксините, предлагат пък от Пациентската организация „Заедно с теб”, като от там уточниха, че ваксините имат своето място, но трябва да бъдат защитени тези, на които по един или друг начин те са навредили.

По данни на Световната здравна организация такива програми с

фондове има в общо 19 страни по света

като от тях 13 са в ЕС, разясни председателят на ”Заедно с теб” Пенка Георгиева. Те се ръководят от правителствата, като финансират от фармацевтичния сектор, а при конкретен случай се работи на принципа „без виновен”, за да не се създава негативно отношение в обществото към ваксините.

Децата са най-застрашени от вирусни зарази по морето, предупреди още пък доц. Атанас Мангъров. Когато сме с тях трябва да избягваме места, където се събират много хора, включително и на плажа, посъветва в допълнение той и подчерта, че не се препоръчва на море да се водят бебета до една годинка.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.