iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават повече направления за специцалист

Дават повече направления за специцалист 02_1455526986

Над 9,3 млн. направления за лекар специалист ще заплати НЗОК, като бройката им е с над 630 хил. повече в сравнение с предходната година. С това увеличение ведомството гарантира, че пациентите няма да бъдат връщани заради липса на направление. Ако това наистина се случи, джипитата повече

няма да препращат нуждаещите се хора от прегледи

за следващия месец. Както „Монитор“ вече писа, здравният министър д-р Петър Москов обеща 40 млн. лв. повече за доболнична помощ през 2016 година. Средствата за увеличение на броя на направленията ще се вземат от резерва на касата, който е 316 млн. лв.

Освен повечето направления са предвидени и над 5 млн. броя нови изследвания в доболничната помощ. Това означава, че лекарите вече

ще могат да ни пращат на скъпи изследвания

без да се налага да чакаме с месеци. Увеличават се и профилактичните прегледи на децата - с 240 хиляди. Промените влизат в сила с новия рамков договор.

В събота здравният министър предложи всеки един български гражданин, включително и депутатите, да се лекуват по два основни пакета и да влизат в листа на чакащите. Министърът припомни, че народни представители и управленци се лекуват в Правителствена болница независимо дали са здравно осигурени или не и така грижата за тяхното здраве е уредена по други правила.

„Ще подам своята оставка, когато си свърша работата – не ми е житейска цел да бъда министър“, заяви днес пред bTV Москов по повод предстоящия вот на недоверие към правителството. По думите му в системата на здравеопазването за първи път има човек, който не се прекланя пред икономически интереси. „Нещата не опират до моята оставка, а до това дали това са добри ходове и хората имат по-добър достъп до здравеопазването”, допълни Москов.

Дебатът в парламента по внесения вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването ще се проведе в сряда. Вотът беше внесен от БСП, ДПС и независими депутати.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.