iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дали е вредно желязото в организма ни, което е над нормата

Дали е вредно желязото в организма ни, което е над нормата 04_1430216546

Желязото е микроелемент, необходим за функционирането на хемоглобина, като нормалните му стойности в серума за мъже са 12,5- 26,5 мкмол/л, а за жени - 10,7 - 23 мкмол/л. Най-добре е те да се сравнят с нормите на съответната лаборатория.

Най-лесно е да се запомни като норма 14-24 мкмол/л за двата пола. Желязото се приема с храната и се усвоява в тънките черва и се пренася чрез кръвта. Свободното желязо е много токсично, затова в кръвта (плазмата) се свързва с плазмен белтък - трансферин, и се отлага в черния дроб, костния мозък под форма на разтворим белтък - феритин, и неразтворим - хемосидерин. Норми на феритина са 30 - 180мкг/л за мъже и 20- 180 мкр/л за жени.

Високо серумно желязо има при:

- Вродени хемолитични анемии. Най-популярна у нас е таласемията. Много по-рядко се среща микросфероцитната анемия.

- Придобити хемолитични анемии. Хемолизата е явление на разрушаване на червените кръвни клетки в далака, черния дроб или директно в кръвта. В резултат се увеличава билирубинът, желязото и други клетъчни съставки.

- Наследствени заболявания са порфириите. Много редки заболявания с дефект в синтезирането на част от хемоглобиновата молекула. Има чернодробни и кожни форми, които се характеризират с картина на хепатит и поява на мехури по кожата.

- Наследствено заболяване е хемохроматозата. Тук има усилено усвояване на желязо в червата с повишено отлагане в паренхимните органи и развитие на хроничен хепатит, диабет, сърдечна недостатъчност, потъмняване на кожата и пр.

- При апластични анемии, когато поради дефект на стволовите клетки не се достига до зрели клетки в костния мозък, включително еритроцити, и желязото не се използва за образуване на хемоглобин. Правят се кръвопреливания, а има и модерно лечение, вкл. костномозъчна трансплантация.

- При заболявания от групата на Миелодиспластичния синдром - т.нар. рефрактерна анемия, сидеробластна анемия и пр. Не могат да се произвеждат еритроцити в костния мозък поради вроден или придобит дефект. Тук лечението е само с кръвопреливане. Чуждата кръв се разпада и освободеното желязо се отлага в паренхимните органи - слезка, черен дроб, панкреас, миокард, и се усложнява най-често с диабет и сърдечна недостатъчност. Отделно желязото е повишено и поради неупотреба за образуване на собствена кръв.

- Високо желязо от повишена усвояемост в червата има при оперативно направен портокавален шънт (създаване на пряка връзка между чревното и чернодробното кръвообращение), за да не се допусне събиране на течност в корема (асцит) при чернодробна цироза и др.

- При анемия от липса на витамин В12 - в началото преди започване на лечение и при левкемии.

- При венозно вливане на железен препарат над необходимото.

- При хронични бъбречни заболявания и хронична бъбречна недостатъчност.

- Лечение в момента или наскоро с железни препарати; приемане на комбинирани витамини и т.н.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.