iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цветарските магазини украсяват букетите със забранено растение

Цветарските магазини украсяват букетите със забранено растение 03_1426332113

От РИОСВ в Перник предупредиха, че цветарските магазини украсяват букети с лечебно растение, забранено за използване с търговска цел.

Става въпрос за бодливият залист или миши трън, който се прилага за лечение на различни болежки свързани с атеросклероза, камъни в жлъчката, костни фрактури и др.

РИОСВ-Перник уведомява всички заинтересовани лица за издаването на Заповед № РД-115 от 13.02.2015г. на Министъра на околната среда и водите, за специалния режим на опазване и ползване на лечебните растения през 2015 г.

Отделни видове диворастящи лечебни растения се поставят под специален режим на опазване и ползване, когато биологичното разнообразие или ресурсите им проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция.

Едно от най-често използваните диворастящи лечебни растения в цветарските магазини за украса на букети е бодливия залист (Ruscus aculeatus).

Той е под специален режим на опазване и ползване и за него се забранява събирането му от естествените му находища, както и използването му за търговски цели.

Бодлив залист е вечнозелено храстовидно растение, което се среща в гористи местности, където е приспособено към развитие на сянка, а също расте и върху крайбрежни скали. На много места растението се развива извън типичното си местообитание, като се засажда в градини под формата на декоративно растение.

Растението достига на височина до 30 сантиметра и има плоски, заострени листа. Цветовете му са дребни, зеленикави и се появяват на пролет. Женските цветове се последват от малки плодове, подобни на червени боровинки.

Бодлив залист е традиционно средство за лечение на варикозни вени и други нарушения на кръвоносната система. Той притежава способността да успокоява симптоми като отичане, сърбеж, болезнени крампи, тежест и напрежение и изтръпване в краката, дължащо се на венозния застой.

Мазила за мазане и свещички, съдържащи бодлив залист, допринасят за облекчаване на болезнени и сърбящи хемороиди. Приета вътрешно, билката също може да ускори възстановителните процеси. Тя стяга разширените кръвоносни съдове, които формират хемороидите и успокоява чувството за парене и сърбеж, което съпровожда това неприятно състояние. В лечението на хемороидалната болест може да се приложи и течен екстракт от растението, който се използва за директно намазване на засегната облест.

Приемът на бодлив залист може да помогне и при различни възпалителни състояния, като синдром на карпалния тунел, предизвикано от застой на лимфа отичане на глезените (лимфедема), както и отичане на долните крайници от различни причини. Билката повишава кръвния ток и засилва циркулацията, заздравява кръвоносните съдове, понижава капилярната чупливост и предпазва от застояване на кръвта в долните крайници. Тези ефекти на растението го превръщат в подходящо средство за лечение на оток на лимфните възли (когато причината не е злокачествено заболяване) и за премахване на отока на тъканите при синдрома на карпалния тунел.

Освен основното действие на бодлив залист, като средство подобряващо циркулацията на кръвта, билката притежава и други полезни ефекти, които обуславят приложението ѝ и при други заболявания. Счита се, че бодлив залист намалява уринната задръжка и има диуретично действие, като може да се прилага в допълнение към терапията на различни инфекции на пикочния мехур. Други възможни приложения на бодлив залист, включват лечение на запек, камъни в бъбреците, гастроинтестинални нарушения и ортостатична хипотония (състояние на понижено кръвно налягане, което се проявява основно при изправяне на тялото от легнало положение).

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.