iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чума и холера влизат у нас с бежанците

Чума и холера влизат у нас с бежанците 02_1455869782

Чума и холера могат да проникнат в нашата страна с бежанците, опасността е напълно реална, каза проф. полк. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия, по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по здравеопазване, отбрана и вътрешна сигурност и ред. Чумата се предава от мишки и плъхове, които се хранят с отпадъци по пътя на бежанците, а след това влизат в избите със зимнината на хората, проследи пътя на инфекциите военният инфекционист. Холерата пък може да плъзне от заразен водоизточник, поясни военният лекар.

Предвид оживения миграционен поток, кризата в Източна Украйна и последните събития в Турция обстановката в региона е с тенденция към усложняване, не скри о.р. полк. Славчо Велков. По думите му основната опасност за България е тероризмът, както външен, така и вътрешен. Към него се прибавят епидемиите и мащабните военни конфликти. Като се позова на военен анализ, полк. Велков заяви, че опасността остава не само през тази, но и през следващите няколко години.

Неконтролираното придвижване на големи човешки маси през границата и дори оставането им само за дни и часове в нашата страна генерира риск за националната ни сигурност, подчерта неколкократно проф. полк. Камен Плочев. По думите му едно от възможните биологични оръжия, с които можем да бъдем атакувани, е едрата шарка вариола. Независимо че според СЗО тя би трябвало да е изчезнала в природата още през 1980 година, се оказва, че съществува лабораторно за заразяване на хора.

Затова сме купили 40 хиляди дози ваксина, каза проф. полк. Плочев. Като възможна опасност той посочи и заразяването с особено опасна и трудно лечима форма на малария. Преди 50 дни двама българи, върнали се от Уганда, са лекувани от нея. Наложило се началникът на ВМА ген.-майор проф. Николай Петров да търси за пациентите медикаменти от чуждестранни фирми, тъй като у нас нямало такива лекарства.

Ако в България навлезе опасна бързо разпространяваща се инфекция от бежанците и имигрантите, здравната ни система ще изпадне в колапс, категоричен беше проф. полк. Плочев.

Пет екипа от военни лекари за действие при възникване на огнище на зараза са формирани в страната. Те са дислоцирани във Варна, Пловдив, Бургас, София и Плевен, като към точката на заразата поема най-близкият до нея. От 10 до 20 минути е времето, в което трябва да тръгне екипът към мястото с опасна инфекция. Ако има нужда от помощ, до един час след това трябва да поеме и отрядът за бързо реагиране на медицинските военни части.

От тази година ВМА отваря колеж за военни медици, които също ще помагат в опасните точки на зарази, съобщи ген.-майор проф. Николай Петров. Той припомни, че академията разполага с военнополева болница, но допълни, че има нужда от ново оборудване. Като пример за вехта техника той посочи електромагнитен резонанс отпреди тридесет години, с който все още се прави образна диагностика на пациентите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.