iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Четците за пръстови отпечатъци ще са скъпи

Четците за пръстови отпечатъци ще са скъпи 02_1455964674

Офертите за четците за пръстови отпечатъци, които лекари, болници и аптеки ще са длъжни да имат, са доста по-високи от обявените очаквания на здравното министерство, като две фирми подадоха оферти за търга на здравната каса за изграждане на "регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични данни на пациентите". Едната предлага четци за 228 лв. с ДДС за бройка, а другата - за 286.80 лв. с ДДС. Когато изненадващо обяви, че от тази година за влизане в болница и за получаване на лекарства от аптека по линия на НЗОК ще се иска задължително пръстов отпечатък, здравният министър Петър Москов сметна, че четците струват по 20-ина евро.

Сега обаче офертите са за доста повече, освен това двете фирми се разминават сериозно и в предложенията си за самия софтуер за биометрична идентификация. Офертата на "Консорциум Стемо Гама Консулт" за 477 хил. лв. с ДДС, а цената на един четец е 286.80 лв. с ДДС. "Контракс" предлагат да изградят системата за 109 хил. лв. с ДДС, а единичната цена на устройството за идентифициране е 228 лв. с ДДС.

Най-вероятно четците ще се купуват от самите договорни партньори на здравната каса - лекари, аптеки, болници, лаборатории. Общо те са 13-14 хил., но все още не е ясно дали пръстов отпечатък ще се иска при всеки допир със системата или на първо време ще е задължителен само за болници и аптеки. Освен това идеята е отпечатъкът да се "снема" при първо посещение, което обикновено е при личния лекар. Тогава пациентът допира пръст до четеца, а системата ще генерира уникален код, с който след това ще го разпознава. Засега е сигурно, че четците не са предмет на търга, обявен от НЗОК, т.е. няма да се плащат от касата и вероятно лекари и болници ще бъдат задължени да си ги купят сами.

По-скъпото предложение на "Стемо Гама Консулт" е получило повече точки за техническите си параметри - 65. Техническото предложение на "Контракс" е оценено с 34 точки. Тежестта на цената при крайното класиране е 35%, а на предложението - 65%. "Контракс" са печелили и други търгове, свързани с електронното здравеопазване, включително и последния - за електронната лекарствена борса на МЗ, тяхна е и системата, с която болниците се отчитат на НЗОК.

СРОК

Очаква се изпълнител да бъде избран в петък. Той ще има 120 дни да изпълни поръчката, което значи, че няма как последният зададен от Москов срок за влизане в сила на системата с отпечатъците - април, да бъде спазен.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.