iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Частните болници получават все по-големи бюджети от здравната каса

Частните болници получават все по-големи бюджети от здравната каса 05_1430567428

Частните болници заемат все по-голяма роля в здравния сектор у нас, като получават все по-големи бюджети от здравната каса. Това сочи справка на НЗОК за изплатените средства за болнична помощ.

В София, където има редица държавни университетски болници, двете големи частни многопрофилни лечебни заведения - "Токуда" и "Софиямед", са успели да излязат на челни места по финансиране. Скорост набират и новите частни онкоклиники, които също съперничат на държавните и общинските структури по финансиране.

Най-голямата болница у нас остава държавната университетска "Св. Георги" в Пловдив. От началото на годината досега тя е получила 27 млн. лв. от здравната каса. Втора по финансиране е също държавната "Св. Марина" във Варна с 17.4 млн. лв. Едва на трето място е софийска клиника - "Пирогов", която е получила 16.9 млн. лв. от НЗОК. Следва частната "Токуда" с 15.8 млн. лв. 10 млн. лв. е получила Военномедицинска академия. 9.7 млн. лв. и 9.5 млн. са получили съответно "Св. Ана", известна като Окръжна болница, и Александровска. След тях с 9.2 млн. лв. е частната "Софиямед", която успя да стане толкова търсена, колкото и над 100-годишната Александровска само за 3 г. "Софиямед" беше открита през 2012 г. Освен това здравната каса се кани да й отпусне най-големия за страната допълнителен бюджет за спешност над определения за 2015 г., така че частното лечебно заведение може да се окаже и доста по-напред в списъка. Първа от специализираните болници по бюджет е националната кардиологична болница - също с 9.2 млн. лв., изплатени от януари до април.

След като през 2012 г. онколекарствата преминаха на заплащане от здравната каса, промяната активизира частната инициатива и се появиха редица нови специализирани онкоклиники, а също и ракови отделения в редица вече съществуващи болници. От януари до април най-много средства за медикаменти за рак здравната каса е изплатила на онкодиспансера в Пловдив - 8 млн. лв. На второ място е отново пловдивско лечебно заведение - частната "Централ онко хоспитал", със 7 млн. лв. Това може да се обясни и с факта, че в Пазарджик, Смолян и Кърджали няма онкодиспансери или частни клиники с такава насоченост и пациентите от тези региони се лекуват в Пловдив.

В София най-много пари за лекарства е получила детската онкохематология - 5.9 млн. лв. Изненадващо на второ място с 5.4 млн. лв. е частната болница "Сердика". За сравнение на Раковата болница са изплатени 3.7 млн. лв., а на софийския онкодиспансер - 3.9 млн. лв.

Справките сочат, че отчетените от почти всички болници пари продължават да растат. Досега касата за годината е платила 527 млн. лв. за болнична помощ, като разликите между месеците са драстични. За януари лечебните заведения са получили 101 млн. лв., за февруари - 90 млн. лв. През март обаче сумата скача на 169 млн. лв., като част от тези средства са за т.нар. надлимитна дейност - лечение, отчетено в предишните месеци, но неплатено навреме от НЗОК. Заявките на болниците само за април са за 167 млн. лв., но още не е ясно каква част от тях ще им бъдат платени от касата.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.