iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бюджетът на здравната каса ще е със сериозен дефицит

Бюджетът на здравната каса ще е със сериозен дефицит 05_1432798288

Бюджетът на здравната каса вероятно ще е на сериозен дефицит тази година. Според прогнозите на база разходите към края на април, недостигът е 200 млн. лв., обяви управителят на НЗОК Глинка Комитов.

"При лекарствата и медицинските изделия се очертава недостиг от около 108-109 млн. лв. За онколекарства се очертава недостиг от 59 млн. лв. и за болници - около 125 млн. лв., или общо около 292 млн. лева. Но тъй като имаме резерв от 93 млн. лева, значи приблизителният дефицит е около 200 млн. лв.", изчисли Комитов пред БНТ.

През миналата година дефицитът на касата доведе до две актуализации на бюджета й за общо 325 млн. лв. Затова тази година на болниците бяха наложени твърди лимити, над които не се предвиждаше да се плаща. Касата има и възможност да намалява цените на клиничните пътеки и в началото на годината управляващата коалиция твърдо смяташе, че тази година бюджетът ще се спази. Постепенно обаче в лимитите бяха нанесени различни корекции, на част от болниците бяха отпуснати още пари, а твърдите бюджети за онколекарства бяха отменени и бюджетът на НЗОК отново върви към дефицит.

Засега не е ясно как ще се компенсира дефицитът на касата. В понеделник от НЗОК предложиха да започнат преговори с лекарския съюз за намаляване на цените на пътеките за болничната помощ. След острата реакция и на лечебните заведения, и на съсловната организация касата промени позицията си. Вчера Глинка Комитов обясни, че е възможно да не се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки. "Никой не е казал и никой не е убеден, аз пък още по-малко, че ще се стигне до намаляване", каза той.

Комитов поясни, че НЗОК е длъжна да поиска разговори за намаляване на цените на пътеките, ако анализите покажат преразход на обемите медицинска дейност, защото така е записано в рамковия договор, подписан с лекарския съюз. Той очаква в рамките на преговорите да се намери взаимно приемливо решение, балансиращо интересите на лекарите и касата.

Шефът на касата напомни, че институцията е предложила законодателни промени, които ще й позволят да засили контрола над изразходването на средствата. "Контролните органи трябва да имат повече правомощия, за да може, когато се установи някакво нарушение в болнично заведение, да може да се наложи санкция в момента, а не постфактум", заяви Комитов. Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.