iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болните от рак се увеличават

Болните от рак се увеличават 02_1423126058

Болните от рак продължават да се увеличават В момента българите, които чуват за първи път тази диагноза, са с 1,5 пъти повече, отколкото преди 20 г. според раковия регистър.

В ЕС тези заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечносъдовите. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а диагнозата се поставя на 3,2 млн. души. По последна статистика новорегистрираните за година у нас са вече над 36 600. Това е с 1400 души повече от предишната. Повече от половината са мъже - 54-ма от всеки 100 заболели.

Ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете - 19,1% от всички нови случаи при тях, а при жените най-чест е ракът на гърдата - 26,4%. Това съобщи директорът на Специализираната болница за активно лечение по онкология д-р Валентин Ангелов. На Световния ден за борба с рака вчера той представи договор за финансиране на проект за модернизиране на апаратурата и условията за лечение в болницата. Общата стойност на проекта е 5 596 088 лв., средствата се осигуряват чрез еврофонд и държавата.

По програма на общината учителките от детските градини и училищата в София на възраст от 35 до 60 г. ще бъдат прегледани за най-честия сред жените рак - на млечната жлеза. Специалистите на болницата ще ги консултират без направления и без да заплащат .

Прегледите започват днес и до края на юни ще бъдат обхванати всички около 3000 учителки, обясни д-р Ангелов.

Заболяемостта от рак не е еднаква в различните райони в страната. Най-неблагоприятни са числата в областите Русе, Бургас, София-град и Пловдив - над 270 на 100 000 население. Най-ниска е заболеваемостта в Кюстендил, София-област и в Монтана - под 215 на 100 хил. население.

С онкологична диагноза живеят над 270 хиляди българи, над 60% от тях са жени. Петгодишната преживяемост, която е ориентир за ефекта от лечението, у нас обаче е под средната за Европа. Част от обяснението е, че диагнозата се поставя в напреднал стадий, когато възможностите на медицината са вече по-ограничени.

Източник: 724chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.