iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болници купували ненужни лекарства

Болници купували ненужни лекарства 11_1415875632

Лекарства за 59 млн. лв., без да имат нужда от тях, са поръчали болници, показват резултатите от проверка, направена в 13 лечебни заведения из цялата страна в периода януари 2013 ­- юни 2014 г.

Това съобщи Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, позовавайки се на данни от доклад, изготвен от центъра, чиято цел е да се изготвят предложения, противодействащи на корупционните практики.

Данните сочат още, че по-голямата част от обявените обществени поръчки са били неоснователни или въобще не са били провеждани независимо че законодателството го изисква.

В доклада се предлага да се извършват централизирани търгове за доставка на медикаменти, тъй като възможността за контрол е много по-голяма, допълни Великов. По думите му процедурите по закон трябва да бъдат такива, че да не се допуска забавяне в снабдяването с лекарства на лечебните заведения. Трябва

да се въведат електронни обществени поръчки,

тъй като те дават възможности за ограничаване на корупционните практики, каза още Великов. И сега има регистър на обществените поръчки, но понякога се оказва твърде трудно да се намери цялата информация, свързана с определени обществени поръчки, посочи той и даде за пример поръчките, свързани с инвестиционната програма "Растеж и развитие".

Общо 46 слаби места в областта на лекарствената политика и регулация, които могат да доведат до корупционни практики, са открили проверяващите. Те могат да доведат до корупционни практики.

Основните слабости, посочени в доклада, са в областта на лекарствената регулация, производството, вноса и търговията с медикаменти, на контрола върху назначаването на терапии, на провеждане на обществени поръчки за лекарства от страна на лечебните заведения и на критериите за назначаване на ръководни и експертни длъжности в лекарствената регулация, уточни още Великов.

Той отбеляза, че в документа са направени предложения,включващи ефективно взаимодействие между институциите за

повишаване събираемостта на здравните вноски,

което ще намали необходимостта от това държавата да дофинансира сектора. Друга ефективна мярка би била въвеждането на модел за стратегическо планиране при разходването на средства от Националната здравноосигурителна каса. Вчера след обяд докладът бе внесен в Министерския съвет.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.