iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болницата в Перник иска да стане донорска база

Болницата в Перник иска да стане донорска база 09_1441885197

През последните 4 години чрез трансплантация на органи у нас са спасени 400 човешки живота, като хората в България са добри и съпричастни и даряват повече органи, отколкото тези в чужбина и тази тенденция се затвърждава, заяви д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, цитирана от БТА.

Донорската мрежа в България се състои от 28 центъра, подготвят се още два - в Ямбол и Силистра. Желание да станат донорски бази са и болниците в Пазарджик, Перник и Благоевград, информира тя.

През 2012 г. у нас са извършени 19 трансплантации - 8 от донори в мозъчна смърт и 11 от живи донори, роднини на болния. Дарените от близки на хора в мозъчна смърт органи през 2013 г. са 28, при извършени общо 39 трансплантации.

През изминалата година трансплантациите са 75, като само при 13 от тях донорите са живи.

От началото на годината има 43 трансплантации от донори в мозъчна смърт и 9 от живи донори.

"Успешно развиваме и трансплантациите в чужбина, основно в Австрия, където е спасен животът на много българи чрез транспортирани от България органи", каза д-р Симеонова.

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация представи проект за повишаване квалификацията и професионализма на служителите от агенцията. Той се изпълнява по ОП "Административен капацитет" и е на стойност от 113 912 лева.

Д-р Симеонова мотивира нуждата от подобно обучение с това то да направи по-компетентни служителите от администрацията, които да могат сами да взимат експертни решения, свързани със специфичната работа по управление и координация на донорството.

Крайната цел е чрез общо петте специализирани обучения те да подобрят работата си до степен, която да увеличи и доверието на гражданите и бизнеса към държавната администрация като цяло.

Обучението обхваща въпроси, свързани с биоетиката и синхронизацията на законодателството в областта на трансплантацията, управлението на донорския процес в различните европейски държави, стандартите за безопасност и качество на човешките органи, тъкани и клетки, предназначени за трансплантация в интегрираната система за обмен между държавите - членки на ЕС.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.