iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болни с хепатит ходят на диализа

Болни с хепатит ходят на диализа 10_1413273562

Сред пациентите на хемодиализа в Перник има и болни с хепатит. Преди ден стана ясно, че всеки пети пациент на диализа носи вируса на жълтеницата.

Сред перничани трима са болните от хепатит пациенти. Двама от тях са с вируса от типа Б, а един – от типа С. Това заяви нефрологът д-р Вяра Церовска, която бе избрана за народен представител от ГЕРБ в Перник.

За първи път специалисти по бъбречни заболявания признаха публично, че по време на хемодиализа рискът от заразяване с хепатит С и В е огромен. Медицинските служители, които работят с кръв, също били изложени на висок риск от зараза. Заразяването най-често става при случайни убождания и некачествени консумативи. Затова нефролозите настояват за безплатно лечение и профилактика на лекарите срещу хепатит В и С.

Според медиците когато бъбреците спрат да работят, машинното очистване на кръвта е единственият им шанс да оцелеят. При хемодиализата обаче рисковете от зараза с вирусен хепатит са много по-големи. Доказва го шест пъти по-високата честота на разпространение сред хемодиализираните, с вирусен хепатит са и 22% от бъбречно трансплантираните, сочи още статистиката.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.