iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Български работодатели правят проформа прегледи на служителите си

Български работодатели правят проформа прегледи на служителите си 03_1456816570

Български работодатели масово правят фиктивни или само проформа прегледи на служителите си, като за това алармираха специалисти по безопасност и здраве при работа на международен форум в София. На кръглата маса, организирана от фондация „Център за безопасност и здраве при работа“, присъстваха експерти от Великобритания, Австрия, Сърбия, Румъния и Македония.

По закон всяка година работодателите са длъжни да осигуряват медицински прегледи за служителите си, но голяма част от тях пропускали това си задължение. Други пък, за да им излиза по-евтино, ги правели не с трудови медици, а с незапознати с условията на труд лекари.

Според други данни, отчетени на форума, 95 на сто от работодателите подкрепяли допълнителните обучения за специалисти по безопасност и здраве при работа (БЗР), но повечето от тях ги определяли като крайно недостатъчни и в известен слисъл – неефективни. Според настоящата статистика над 90% от назначените у нас експерти по БЗР са с висше образование, но мнозинството от тях – 65%, започвали работа без предварително обучение. В същото време австрийският опит се оказа далеч по-развит. Специалистите там се делели на две категориии, като първата минавала през тридневно обучение като по-леко, а втората – 7-седмично. В рамките на курса бъдещите експерти трябва да се справят с 3000 страници теория, редица тестове и проекти за домашно, а самото обучение приключва с изпит в две части, който цели да провери теоретическите и практическите знания и умения на кандидат-специалистите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.