iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Битовите травми нарастват през лятото

Битовите травми нарастват през лятото 06_1464840448

Пациенти с битови травми пълнят болниците през лятото, когато започне голямото чистете на вили, селски къщи, подреждане на мази и дори на гардероби, като това казват травматолози от Многопрофилната болница за активно лечение в Русе. Може и да ви се струва невероятно, но имаме недисциплинирани пациенти, които след първоначалното обездвижване на потрошена ръка, продължават да вършат домакинската си работа, дори се опитват да въртят сармички, докарват си усложнения и се разминават на косъм от операцията, разказаха лекарите, имайки предвид неотдавнашна тяхна пациентка.

Значително по-тежки обаче са счупванията в резултат на падания от високо, например при миенето на прозорци и подреждането на високи стелажи в мазите и килерите. Обикновено при такива инциденти къщовниците я трошат час в ключицата. Не са изолирани случаите и на счупвания на гръбначния стълб и порязвания.

Оказва се, че всеки 5-и пациент на травматологиите е с гипс след чистете у дома.

В немално случаи пациентът е с малка фрактура или само спукване, които приема за натъртване и отлага отиването при лекар и рентгеновата снимка. При последваща работа, започват и усложненията. Лекарите препоръчват да не се чака, а да се потърси най-близкия травматолог.

Човек може да се ориентира за фрактура на кост, ако болката при имитация на осево натоварване се усилва. Например, при почукване по петите рязко се усилва болката в счупеното коляно. Отокът, както и хематомът, които са характерни за тези травми не се появяват веднага.

Ако човекът до вас е със съмнение за счупване преценете дали е възможно да бъде преместен без да се направят размествания преди идването на линейката. Ако той е с травми на гръбнака, не го местете. При наранен крайник, сложете импровизирана шина, но колкото да го обездвижите без да се опитвате да го намествате. За целта може да послуши всеки стабилен и продълговат предмет – точилката, тенисракетата, скейбордът на детето, ако е счупен кракът. Ако има рана, първо я обработете с дезинфектант.

Възрастните хора има навика първо да пият лекарствата, а след това да четат упътването. Понякога, по навик взимат блистера, а след като глътнат таблетката се опомнят, че са погълнали не това, което трябва. При такива грешки, звънете на личния лекар или познат фармацевт и обяснете ясно и точно какво точно сте пили. Той ще ви даде най-точна препоръка какво да правите по-нататък.

Студеното облекчава болката при изгаряне, ако то не е от втора и по-висока степен. Ледът облекчава болката и възпрепятства развиването на инфекция. При по-леките изгаряния върху раната се нанася свинска мас, масло, вазелин, след което се превързва с хлабава превръзка, така че раната да диша. Ако е само леко, повърхностно изгаряне, най-добре е засегнатото място да се остави открито, тъй като така ще зарасне по-лесно. Можете и да потопите марля в разтвор от вода и сода бикарбонат (или директно посипване на изгорелия участък само със сода) и да я сложите върху раната.

При изгаряне с киселина първо облейте място с вода, а после с разтвор от готварска сол, оцет или варна вода, за да се предотврати разяждане на тъканите. Не мажете изгореното място с йод и силни дезинфектанти, за да не се влоши положението. Тънката кожичка на мехур не бива да се премахва в никакъв случай. При изгаряния не ползвайте лепенки, защото те затрудняват достъпа на въздух, а за зарастването на раната е необходим кислород.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.