iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


938 души чакат трансплантация

938 души чакат трансплантация 02_1424269930

Всяка година у нас осемдесет души умират докато чакат трупен донор за трансплантация, съобщи вчера директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова.

938 души българи са в листата на чакащите за животоспасяваща трансплантация. Повечето от тях чакат от години, тъй като не може да се намери подходящ дарител.

За последните няколко години у нас

има ръст в броя на трансплантациите

отчитат от ведомството. От критичния минимум на 19 трансплантации за цялата 2012 г. агенцията достига 79 присаждания на органи за 2014 г. От тях 44 са бъбречни от трупен донор.

Средно по

десет бъбречни трансплантации годишно

у нас се правят от жив донор, а между две и четири са сърдечните. „Ако ние задържим нивото на трансплантации от 2014 г., процентът на умиращите поради липса на донор ще бъде значително намален”, убедена е зам.-директорката на агенцията Даниела Петкова.

Осем трансплантации са направени у нас от началото на годината, като само две от тях са от трупен донор. Шанс за живот с нов бъбрек са получили шест човека, като на четири от тях е трансплантиран орган от трупен донор. От началото на 2015 г. един българин е получил нов черен дроб и един - ново сърце.

По линия на Евротрансплант от началото на 2014 г. страната ни е изпратила за трансплантация в чужбина две сърца, един бял и четири черни дроба.

„Това се прави, когато от трансплантационните центрове у нас отговорят, че в България няма подходящ реципиент”, увери д-р Симеонова.

До дни в „Държавен вестник” трябва да бъде обнародвано решението за

премахване на лимита за лечение на пациенти

над 18 години в чужбина, допълни д-р Симеонова. До този момент таванът бе 180 000 лв., като средствата се отпускаха от Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство. Ограничението касаеше най-вече хора, които се нуждаят от трансплантация на стволови клетки, бял дроб или от комбинирани трансплантации - на бял дроб и сърце, на тънки черва и черен дроб. Тя обясни, че някои от нормативните документи трябва да се преразгледат, тъй като не са обновявани от 10 години.

Изпълнителната агенция по трансплантации представи работата си по проект за подобряване на ефективността на ведомството. Целта е да се подобри организацията на работата и да се направи реален анализ на ситуацията у нас, тъй като сме на последно място в Европа по донорство. „Трябва да променим този факт и да превърнем страната ни в една нормална европейска държава, в която хората не умират от липса на донор”, заяви д-р Симеонова. Тя допълни, че през последните пет години численият състав на агенцията е намаляван два пъти, но с оптимизация на наличния състав ще се постигнат набелязаните цели. Стойността на проекта е малко над 152 000 лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.