iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


5% от бебетата не се имунизират

5% от бебетата не се имунизират 02_1455089920

Средно 5% от бебетата не се имунизират със задължителна ваксина, като годишният обхват на задължителните имунизации е около 95%. Така на практика средно всяко 20-о бебе е изложено на риск да се разболее от сериозни болести като туберкулоза, хепатит Б, коклюш, дифтерия, тетанус, пневмококови инфекции, морбили и др. Ако делът на децата, които не са ваксинирани, се увеличава, има риск от развитие на епидемии. Затова предупреди главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който участва във форума „Ваксините – обществени нагласи и научни факти, организиран от Института за стратегии и анализи в партньорство с Националната пациентска организация и „Монитор“.

90% от родителите в България одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а

87% споделят мнението, че от ваксините има полза

Това показват данните от национално проучване, което беше представено по време на форума. Междувременно обаче 35% от анкетираните смятат, че ваксините биха могли да навредят. Всеки трети родител пък има опасения, че ваксините не са напълно безвредни.
Също така близо 30% от майките и татковците не смятат, че има необходимост от задължителния имунизационен календар. Именно заради тези резултати основен извод от изследването е, че обществото има нужда от повече информираност по темата с ваксините, които да разсеят съмненията за тяхната необходимост и полза.
„Срещу ваксините има сериозни настроения и трябва да направим последователна кампания, която да посрещне реалните страхове на хората, да наблегнем на постепенна, смислена и убедителна просвета какво е ваксината“, каза здравният министър д-р Петър Москов, който откри форума. Той обясни,

държавата има нужда от 121 000 дози монохепатитна ваксина

145 000 дози четирикомпонентна ваксина, 121 000 дози петкомпонентна и 214 000 шесткомпонентна ваксина за гарантиране на имунизационния календар и се надява фирмите да реагират адекватно. „Имаме уверенията им, че ще се явят на тръжната процедура, която ще бъде обявена. Но в противен случай държавата ще търси отново своите начини за гарантиране на календара, което е и препоръката на ЕК. Министерството прави всичко, което е нужно в рамките на закона, за да навакса забавянето в имунизациите“, обясни министър Москов и допълни, че криза с ваксините има в целия ЕС.

По време на форума Националната пациентска организация представи националната кампания „Ваксинко“ за информиране на обществото. Инициативата има за цел да предостави достъпна, достоверна и изчерпателна информация, която да увери родителите в необходимостта да ваксинират децата си. Кампанията има специален сайт vaksinko.bg, на който може да се открие повече информация.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.