iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


25 000 са лекувани без здравни осигуровки

25 000 са лекувани без здравни осигуровки 01_1452154143

Двадесет и пет хиляди живеещи у нас са без здравни осигуровки и са се лекували на аванта болниците през 2015 година. Лечебните заведения не са ги връщали, тъй като всички са постъпвали по спешност или за раждания, установи проверка на „Монитор”. На някои от тях се е наложило да бъдат направени и скъпи изследвания, за които те също са минали гратис.

Общо на 7 829 865,50 лв. възлиза лечението им. Част от сумите обаче НЗОК е изплатила на лечебните заведения. Тя е превела 4 829 865,50 лв. за тези от здравнонеосигурените, които попадат в графата на социално слаби. Те се определят според списъците за енергийни помощи на Агенцията за социално подпомагане, уточниха от финансовата дирекция на касата.

За да си получат болниците, парите обаче е трябвало да чакат с месеци, докато се задействат регионалните дирекции за социално подпомагане, социални работници проверят фактически на място дали въпросните социално слаби действително са такива или междувременно някои от тях не са започнали някаква работа, но продължават да не плащат здравните си осигуровки.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.