iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


230 болници могат да останат без плащания от здравната каса

230 болници могат да останат без плащания от здравната каса 03_1426164486

Само една трета от болниците са въвели система за регистрация на приетите и изписани пациенти. Крайният срок за това е 1 април.

Така 230 от общо 360 лечебници са заплашени да останат без плащания от здравната каса. Условието да получат пари от НЗОК само след въвеждане на данните в единната регистрационна система е договорено между НЗОК и лекарския съюз и е заложено в Националния рамков договор за 2015 г.

В съобщение на касата от вчера изрично е записано, че срокът няма да се удължава. Но се уточнява, че пациентите няма да останат ощетени. От написаното не се разбира как ще се лекуват те, ако болницата остане без пари. Всички директори на болници са предупредени за изискването, по което ще получат заплащане от НЗОК за извършените в тях дейности, обясниха от НЗОК пред "Сега". Оказва се обаче, че 20 дни преди крайния срок по-голямата част от лечебниците все още не са закупили необходимия за работа с регистъра четец на данните от личната карта на пациента.

На критериите не отговаря и една от най-големите - университетска болница "Александровска". Оттам обясниха пред "Сега", че цените на устройствата варират между 300 и 7000 лв., като по-евтините разчитат и копията на личната карта, което не е нормално, а по-скъпите само оригинала й. Броят на необходимите на болницата четци е 27. Закупуването им обаче се оказва по-малкият проблем при работата с регистрационната система. По-сериозният е, че за да се отчетат в нея, на лекарите са им нужни електронни подписи, чиято цена може да надвиши 80 лв. Този допълнителен разход може да доведе до покупката на малък брой подписи, а от това и до забавяне при въвеждането на данните.

Междувременно правителството реши, че доброволното преждевременно напускане на болницата от пациента няма да е пречка за заплащане на дейността й.

---------ОТЛИЧНИЦИ

Болниците, които вече разполагат със система за хоспитализация и дехоспитализация на пациентите, вече подават сведения за извършените в тях дейности. Регистрационната система е първата стъпка към въвеждането на електронната карта, която бе посочена за приоритет от здравния министър Петър Москов. Целта на новата система е да се повиши контролът и да се ограничат фиктивните пациенти.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.