iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


16-месечните бебета остават без ваксни

16-месечните бебета остават без ваксни 02_1455258713

Липсват ваксините за бебетата на 16 месеца, като става въпрос за четвъртата имунизация, която затвърждава устойчивостта на организма срещу редица опасни заболявания като дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б.

Това става ясно от отговор на здравния министър д-р Петър Москов на въпрос на депутата от „БСП Лява България” Жельо Бойчев, изпратен в НС на 10 февруари. Първите три ваксини се поставят на новородените след като навършат 60 дни, по схема през един месец. До момента се извършва тази основна имунизация на новородените с три приема срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б. Затвърждаваният четвърти прием обаче е спрян, заради недостиг на ваксини. За дефицита се говори още от миналата година, като кризата не е само у нас, но и в ЕС.

Москов уточнява, че след като не е имало нито един участник в обществената поръчка за доставка на ваксини, обявена през март 2015 година, се е стигнало до дарението на ваксини от Турция, което било единственият изход от създалата се ситуация. Както „Монитор“ вече писа помощ от държавата по същия въпрос са искали още Хърватия и Испания. В отговора на Москов изрично се споменава, че ваксините са срещу “тежки заразни заболявания с висока смъртност и инвалидизация, някои от които (дифтерия, тетанус, полиомиелит) не се регистрират от десетилетия на територията на страната като резултат на прилаганата имунизационна програма и високия имунизационен обхват”.

От МЗ съобщиха, че още утре ще изпратят обществената поръчка за закупуване на ваксините от задължителния имунизационен календар за предварителен контрол в АОП. Както „Монитор“ вече писа Москов заяви, че има уверенията на фирмите, че ще се явят на тръжната процедура. В противен случай държавата ще търси отново начини за гарантиране на календара, каквато е и препоръката на ЕК.

В отговора на депутатския въпрос министър Москов отбелязва още, че има две одобрени от правителството споразумения за доставка на 40 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца от Турция, както и за дарение от България на Турция на 1 млн. дози ваксини срещу туберкулоза. Те обаче все още не са осъществени, тъй като одобрените споразумения не са подписани.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.