iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


1284 деца са получили одобрение за лечение за миналата година

1284 деца са получили одобрение за лечение за миналата година 03_1425737160

През миналата година одобрение за подпомагане са лечение са получили общо 1284 деца. Това съобщи директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров.

През 2014 г. за лечение в чужбина са заминали 365 деца, а в България са се лекували 919 малчугани. Финансирани са 4 бъбречни и две чернодробни трансплантации. За сравнение - през 2013 г. фондът е подпомогнал лечението на 1220 деца. Приходите за м.г. са близо 12 млн. лв. От тях 11.7 млн. лв. са от републиканския бюджет, от дарения са постъпили 251 хил. лв. За лечение в чужбина са разпределени 7 млн. лв., други 4.3 млн. лв. са отделени за лечение на болни дечица в България. Разходите за заплати и осигуровки, както и за издръжка на фонда са 354 хил. лв., отчете Александров.

"Подпомогнали сме лечението на повече деца, но изразходваните средства са по-малко - това се дължи предимно на ползването на формуляри заедно с Министерството на здравеопазването", обясни Александров. Според него така лечението в Европейския съюз излиза в пъти по-евтино за български пациенти. Шефът на фонда поясни, че не е имало недостиг на средства, а остатъкът от 2014 г. е прехвърлен за тази година. Александров определи 2014 г. като доста добра за фонда, били "изчистени всички неща, които будели негативни емоции". "Всичко, което трябваше да се финансира, се финансира. Нямаше деца, които да чакат лечение, разглеждане или забавяне в лечение поради липса на средства или организационни трудности", увери директорът. През 2015 г. се очакват двама професори от Швеция и един от Полша, които ще преглеждат българчета. Те ще помогнат и за специалната медицинска апаратура, която закупуваме, съобщи още Александров.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.