iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравеопазването - опасно за вашето здраве!?

Здравеопазването - опасно за вашето здраве!?

Здравната министърка реши хей тъй, без никакви основателни доводи, без нито един симптом, без контакти със заразно болни от туберкулоза, без да работиш в огнище на такава и да си опасен контингент за разпространението на болестта, да вземе да подложи на тест МАНТУ сума ти народ т.е . - онова население което работи в:

  • детските заведения (детски ясли и детски градини) и специализираните заведения за отглеждане, пребиваване и възпитание на деца;
  • специализираните институции за възрастни;
  • водоснабдителните обекти;
  • обекти, които произвеждат и/или търгуват с храни;
  • бръснарски, фризьорски и козметични салони

Пък и на връх тлъстите им заплати, да си платят тестчето! По 10-арка на калпак. Че във Варна било и по 15 лв., в някои градове – и по 20 лв. Отделно дето трябва да се ръсят кинти за чревните изследвания, ръсят се и на личния доктор за заверка на книжката. Леле колко пара е това... Е, увеличавали се били случаите на туберкулоза в някои градове, сред които и нашия Перник.

Да, ама като вземе да се светне човек (Бог да поживи интернета) по някои въпроси, излиза, че тоя тест не е толкова безобиден. Да ти вкарват всяка година подкожно туберкулинов разтвор. Пък и едни неща съдържа...Ако е безобиден, то онази, БАШ РИСКОВАТА ГРУПА здравни работници в тубдиспансерите, първи ще търчат на няколко месеца да си боцкат по едно МАНТУ. А те при контакт с болните се пазели с маски. Нищо, че на целия персонал пробите на МАНТУ били положителни ( така подочули от тях пациенти). Абе чудно ми е тази тяхната министърка що не си обича хората, бе? Защо не се грижи за тях? Защо не ги е включила в списъка за задължително МАНТУ? Или ще си прилагаме двойни стандарти и некои ще са ходещи касички и опитни мишки, а други просто ще се мишорят?

Недай Боже пък пробата ти на МАНТУ да се окаже положителна. Одма си вкаран в приключение. Положителната проба не значи, че си болен. Може организмът ти да е реагирал на алергична основа! Или да има друга причина. Никой не се чувства длъжен да ти обясни, че МАНТУ-то не е надежден тест, че стават и грешки при отчитането. Надеждният тест се казва квантиферонов и е скъп.

Обаче твоето „положително” положение не е за изпускане . Чрез твоя милост трябва задължително към здравното заведение да потекат едни пари. Плюс онази 10-арка , дето вече всеки си е внесъл на ръка за пробата. На теб вече се гледа като на кранче, монтирано към голямата чешма, наречена Здравна каса. И от него трябва да потече . Колкото може. И от колкото може повече кранчета. Капка по капка- вир. Попаднал веднъж в капана- нема мърдане, мило ми бяло мишленце. Веднага те причисляват към една болнична стая и те пришиват към едно легло. Ще лежиш, ама няма да лежиш - любезно те информират. Формално. Нали е ясно- здравни пътеки и всички финансови екстри, свързани с тях. То не пътеки, цели магистрали са това. Бойко ги прави асфалтови, ама Атанасова действа по-изфинено. Като истинска дама .

Скоростно ти вземат кръв и те облъчват с рентген за снимка на бял дроб. Още преди да са ти видели изследванията, докторите те омайват с предложение да започнеш тримесечна !!! всекидневна доза силни лекарства за профилактика. Само защото пробата ти е положителна. Ама и те не знаят защо пробата ти е положителна. Ама пък знаят, че трябва да гълташ хапове на килограм. Ей така, за всеки случай. Ако си поискаш листовката, за да прочетеш с какво ще атакуваш организма си, получаваш отговор, че не ти се препоръчва да четеш, защото производителите преувеличават, за да си вържат гащите и че твоя си работа, ама то си било за твое добро???!!! Грижат се докторите ! Няма спор ! При положение, че имаш малко повече смелост и достатъчна доза информираност – отказваш „грижата” ! А тази „ грижа ” под формата на хапчета, уврежда черния дроб и срива имунитета. Та в тази връзка възниква логичният въпрос- персонала, чиито проби МАНТУ са положителни, пие ли си редовно и по три ( три !!!) месеца хапчетата, дето с толкова „грижа” настойчиво се предлагат на пациента?

Но нейсе...дочакваш си изследванията . Ти въздъхваш с облекчение, друг – с разочарование ! Кофти! Не си болен ! А само ако беше.......

Спестявам ви сагата с разтакаването,за да си получиш нужните документи. Знаете я. Само че в моя случай беше с по- голяма натовареност- на мен се гледаше като на пациент, позволил си да ОТКАЖЕ ( всеки път произнасяно с апломб ) профилактиката !!! Ефектът от моя отказ се изля върху ми като помия , заливаща ме с потоци надменност, пренебрежение и игнориране. Бях наказана за това , че имах смелостта да откажа ! И трябваше да се чувствам виновна ! Виновна, че отстоявах човешките си права !

Колко хора ще минат по този път? Колко ли от тях безропотно ще наведат глави пред поредната бюрократична дивотия и доброволно ще протегнат ръка ,за да се „погрижат” за здравето им ? А колко ли ще се информират и ще се опълчат ? Не мога да знам. Ще ми се да вярвам, че вторите ще са повече. Ще ми се, но едва ли. Българинът е изпълнителен, покорен, безмълвен. Подкрепям протеста на хората от детските заведения, които разпространиха в интернет петиция против тази поредна лудост. Моля да я подпишете и вие :

http://www.peticiq.com/httpswordofficelivecomwvwordviewaspxfbsrchttps3a2f2

В нея ясно и категорично се настоява да се зачита правото на информирано съгласие на всеки човек, за правото му на личен избор. Видно, наредбата е в противоречие с чл.5 на „Конвенция за правата на човека и биомедицината ”, който гласи, че "ВСЯКА интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове. Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент. „

На изпроводяк да ви разкажа случка от болничните коридори: възмутена жена, вече изписана от отделението, след безрезултатно обикаляне по кабинетите, настойчиво молеше някой да я преслуша. Явно капката преля и тя изля гнева си на първата появила се мед. сестра. Онази учудено я погледна и рече: „ Ама госпожо, до сега никой не се е оплакал от обслужването в болницата !” Отговорът на жената беше : „Ами не се е оплакал, защото всички мълчат и никой не смее да вдигне глава и да се оплаче ! Аз не мога така!„

И аз не мога така ! А вие ?

“Информираният човек се манипулира трудно „

Жан Жак Русо 

Източник: perunik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.