iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шоколад за всеки ден

Шоколад

Шоколадът е по-полезен от много плодови сокове и може да се нарече „суперхрана", твърдят американски учени.

Суперхраните са богати на антиоксиданти и вещества, които предотвратяват  увреждането на здравите клетки.

Изследователите установили, че черният шоколад на прах има повече антиоксиданти и полифеноли, които предпазват от рак и сърдечни заболявания.

Учените сравнили проби от черен шоколад, какао, обикновен шоколад, плодови сокове и др. включително боровинки и нарове.

Изследването, публикувано в Chemistry Central Journal, доказва, че тъмният шоколад и какаото имат по-голяма антиоксидантна активност и повече флавоноли от плодовете.

Тъй като шоколадът съдържа още магнезий и желязо, шоколадът се явява и антистресова подсилваща храна, едновременно подсилващо и успокояващо средство. Освен това консумацията на шоколад предизвиква освобождаването на допамин в мозъка – молекулата на удоволствието. Но тя предизвиква пристрастяване. Това отчасти обяснява защо някои хора са направо пристрастени към шоколада.

Според последни изследвания редовния прием на черен шоколад е ефикасно средство за лекуване на симптомите на хронична умора. Учените отдават това на завишената секреция на серотонин в мозъка, а и хората, които са били изследвани, заявили, че след като са хапнали натурален шоколад с високо съдържание на какао са се чувствали по-свежи и по-малко уморени.

Британски учени твърдят, че натуралният шоколад, наред с положителните емоции, четенето на глас и активният сексуален живот, помага за развитието на интелектуалните способности.

От диетична гледна точка шоколадът също има предимства. Захарта, която той съдържа не предизвиква бърза и силна инсулинова реакция в организма, способна да наруши равновесието на кръвната захар, което благоприятства за образуването на мастни резерви и холестерол.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.