iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повече здраве за децата ни

Доктор Атанас Кацаров за повече здраве за децата ни

През пролетта на 2010г. Д-р Кацаров даде началото на инициативата "Повече здраве за децата ни". Цел на кампанията е профилактика на заболяванията на опорно-двигателния апарат чрез осъществяване на профилактични прегледи, при които ще се прави измерване на телесното тегло, плантография (изследване за плоскостъпие), изследване за сколиоза, ехография на тазобедрени стави при децата под 3 г. и т.н. Наред с това ще се извършва оценка на състоянието на деца със заболявания на опорно-двигателния апарат като детска церебрална парализа, детски паралич, родова парализа, усложнения от прекарани травми др.
Сметка за набиране на средства:
ПроКредит банк
BG 91 PRCB 9230 1030421220
Фондация "Надежда за малките", за проекта "Повече здраве за децата ни" 

Интервю с Др. Кацаров пред БНР:

В един неделен ден през лятото на 2008 г. новинарските емисии в България съобщават сензационна новина – спасена е отрязана ръка на петгодишно момченце. Хирургът, извършил операцията, е д-р Атанас Кацаров. Вече близо осемнайсет години той работи в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов” в София. По думите му това наистина е един от най-тежките случаи в практиката му. Ежедневието му на ортопед травматолог обаче непрекъснато го среща и с деца, които се борят за живота си след много тежки травми от катастрофи или падане от големи височини. Д-р Кацаров се връща към времето, когато се е зародил интересът му към медицината.

„Това стана може би в гимназията – спомня си д-р Кацаров. - Аз тръгнах малко по-рано на училище, затова всичките ми приятели бяха по-големи от мен. Някои от тях започнаха да учат медицина и това ми се стори много сериозно занимание. В Софийската математическа гимназия бях в паралелка с профил „биология”. Имахме много добра учителка по биология. Интересът ми към тази наука идва и от майка ми, която работеше в „Института по морфология” към Българската академия на науките. От малък се интересувам от биология и анатомия и така съвсем естествено се породи интересът ми към медицината.”

Още във втори курс по медицина д-р Атанас Кацаров започва работа като доброволец в института „Пирогов”. Харесва му хирургията, а това съвпада и с времето, когато в България започва излъчването на американския телевизионен сериал „Спешно отделение”. Макар и голяма част от филмите за лекари да не изглеждат достатъчно сериозни в очите на професионалния хирург, д-р Кацаров смята, че те популяризират работата на лекарите.

„Радвам се, защото чрез тези филми професията става по-близка на хората – казва хирургът .- Това поражда доверие, което е изключително важно за всяко едно лечение. Има един негласен и неписан договор между лекаря и пациента, който се гради единствено и само на взаимно доверие. Аз съм бил честен винаги с моите пациенти и никога не съм криел нищо от тях. Може би и това е една от причините да ме търсят. Не помня от колко години не съм се наспивал нормално, но винаги се опитвам да помагам.”

За да предразполага по-лесно малките си пациенти в Клиниката по детска травматология, лекарят отдавна е заменил плашещата бяла престилка със синя униформа. Вече по нея могат да се видят и апликации с популярни детски филмови герои.

„Това не съм го видял никъде – споделя д-р Кацаров. - Стана съвсем спонтанно. Веднъж едно детенце в клиниката ми каза, че приличам на Батман. Аз нямам абсолютно никаква прилика с Батман, но може би точно тогава детето е гледало този филм и се е сетило за това как добрият Батман помага на хората. Тогава ми хрумна идеята на гърба на работната ми дреха да има апликация на някой от детските герои. И така започнах да ги сменям – Спайдърмен, Батман, много са.”
С детската си интуиция малките пациенти като че ли най-вярно са разгадали характера на своя доктор. През 2004 г. със собствени средства той ремонтира един от кабинетите в клиниката и участва в много благотворителни кампании за набиране на средства за медицинска апаратура. От пролетта на миналата година д-р Кацаров поставя начало на инициативата „Повече здраве за децата ни”. На доброволни начала, без никакво заплащане, извършва профилактични прегледи на деца от социалните домове в София и в някои други градове в страната.

„Децата се радват много – казва д-р Кацаров. - В тези домове мъжкото присъствие е много рядко. Някои от децата се страхуват в началото. През първите няколко минути са стреснати, но след това приемат работата ни много добре. Интересно им е това, което правим. Извършваме прегледи за плоскостъпие, за сколиоза – изкривяване на гръбнака. Оглеждаме цялата походка и стойката на детето. Ако има някакви аномалии, даваме предложения за начини на лекуване. Работата е интересна, а и децата са много любопитни и любознателни.”

Желанието на д-р Кацаров е такива профилактични прегледи да се правят периодично във всички училища и детски градини в страната. Това няма да е никак лесно, защото са необходими средства както за транспорт, така и за закупуването на специални стелки за обувки на много от децата. Засега докторът се справя сам с прегледите, но очаква и други лекари да се включат в тази инициатива. На интернет сайта на лекаря www.drkatsarov.com може да се намери информация за кампанията „Повече здраве за децата ни”, както и всичко, свързано с ортопедията и травматологията. 

Източник: http://bnr.bg/ http://www.drkatsarov.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.