iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак дишаме прах над нормата

Пак дишаме прах над нормата сн. bnews.bg

На 9 януари града ни отново е бил засипан с фини прахови частици над допустимата норма от 50 микрограма на куб.м. Като главни виновници за смога се сочат използваното за отопление твърдо гориво и интензивния автомобилен трафик. Перник е на трето място по замърсеност на въздуха в страната след Кърджали и Шумен с 2.68 пъти превишаване на нормите.

От декември насам в страната на няколко пъти са регистрирани сериозни превишения на максималните норми на запрашаване на въздуха. От Изпълнителната агенция по околна среда твърдят, че това не създавало непосредствена опасност за здравето, тъй като хората не били подложени постоянно на такова замръсяване.

Според стандартите, които са в сила от 2009 година, запрашеност над нормите е допустима в до 35 дни от годината.

Ако над този показател запрашаемостта вече крие рискове, то ние сме били всички рекорди, тъй като горе- долу в Перник, приблизително толкова са чистите дни през годината.

Лекарите съветват в прашните дни, хората с хронични белодробни заболявания , възрастните и децата, при възможност да не излизат навън, ако излизат – задължително да носят шал. И още да се диша през носа, тъй като се явявал филтър за токсичните вещества.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.