iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Опасно ли е да се къпем в басейн?

басейн

Новината за открити Ешерихия коли и стафилококи в минерални басейни в  столичната "Овча купел" разбуни духовете и разтревожи плажуващите и наплажовете в Перник и Рударци.

Ешерихия коли може да попадне в басейн от фекалии или уриниране във водата при наличие на сериозно бъбречно заболяване, обсни в тази връзка проф. Николай Цанков, председател на Българското дружество по дерматология,  в "Часът на Милен Цветков".

Хлорът в басейните пък е най-често обвиняваният за сърбеж по тялото при хора с много суха кожа, които могат да развият различни обриви. Възможни са и обриви, подобни на тези при варицелата.

"По ръба на басейна има много бактерии и гъбички и затова е препоръчително ходенето с джапанки. Такива има и по трамплините, тъй като от там минават стотици души", обясни проф. Цанков.

Най-простата предпазна мярка е след всяко влизане в басейна да се вземе душ, посъветва той.

"Не е необходимо да има 100% чистота в басейните, защото човешката кожа има своята защитна функция, но слагането на хлорни и всякакви други препарати е необходимост", заяви професорът. Най-сериозните кожни прояви обаче остават от джакузита и вани.

Други възможни проблеми от водата в басейните са контактен дерматит от очилата за плуване, както и възпаление на очите от хлора, когато не слагаме плувни очила.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.