iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Местните лекари ще могат да правят компютърната томография

Местните лекари ще могат да правят компютърната томография сн. Архив

На 10 и 11 януари от Агенцията за ядрено регулиране и Националния център по радиобиология и радиационна защита ще инспектират новия томограф, който беше закупен за МБАЛ „Рахила Ангелова“. Ако всичко бъде наред, новата апаратура ще бъде пусната в експлоатация.

Придобивката стана възможна след като в края на 2011 година тогавашният министър на здравеопазването Стефан Константинов подписа предоставянето на 1 млн. лева на местната лечебница за закупуване на съвременния апарат. Томографът не само улеснява диагностиката, но и позволява по-прецизно планиране на лечението.

Скенерът е 16- срезов и дава възможност за прецизна и точна диагностика на трамви, инсулти и тумори. Той има и специална система, с която запаметява данните на пациентите за дълъг период от време.

От наша страна всичко е готово. Апаратът е монтиран. Пробите са успешни. Остава само да минат комисиите и да окомплектоваме документите от проверките, каза шефката на лечебницата д-р Вяра Церовска. Досега здравното заведение плащаше на частни фирми за всеки един пациент, който трябваше на мине на модерната диагностика. Освен това се осигуряваше и линейка, за да пристигне екипът.

Сега на новия скенер ще работят пернишки лекари.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.