iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Линейките са готови за зимните условия

Линейките са готови за зимните условия сн. pravda.bg

Пернишките линейки са готови за зимата. Колите, с които разполага ЦСНМП в Перник са в добро техническо състояние, автомобилният парк също, тъй като периодично през годините е подменян. Медицинските автомобили са оборудвани, отоплени и са с пълен резерв от консумативи и медикаменти, които на определен период се подменят.

Центърът има пет филиала- в Перник, Брезник, Радомир, Земен и Трън. Те са обезпечени както с техника, така и с екипи, каза шефката на Спешната помощ д-р Юлия Такова.

Както всяка година и тази е създаден областен щаб за координация на службите при усложнени зимни условия, действията помежду им са стиковани и ако се очакват проблеми, те ще са свързани с разчистването на пътищата, за да може Спешната помощ да отиде на подадените адреси, особено в по- отдалечените селища в региона. Някои от населените места, особено във високите планински райони стават почти недостъпни при по- обилни снеговалежи и не рядко се налага болният да бъде каран с шейна до линейката.

Един от най- фрапантните случаи беше през миналата зима, когато заради непроходимите пътища и невъзможност линейката до достигне до мястото, полицаи и пожарникари носиха на ръце при непрекъснат снеговалеж, силен вятър и температура минус -5 градуса 83- годишен старец от брезнишкото село Долна Секирна. Спасителите завивили тялото на дядото с одеяло и найлон, качили го на подготвената за целта носилка, и тръгнали носейки го на ръце по обратния път повече от 6 километра пеша.

Подобни случаи не лисват всяка година. Затова от ЦСНМП апелират към перничани да не използват линейките като джипита, а да звънят на 112 при наистина спешните случаи, каквито са болно дете до 1 година, родилка със започнало раждане, всеки пациент с животозастрашаващо състояние, както и пациенти с остри психични състояния.

Едни и същи хора звънели по няколко пъти дневно на 112 със здравословни оплаквания, които самите те квалифицират като спешна помощ, без реално да имат нужда от такава. И докато колите напразно въртят километрите от Чуйпетлово до Бела вода, се оголват адреси, където действително някой се нуждае от спешната помощ.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.