iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кой ти вдига кръвното?

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Днес е Световният ден за борба с хипертонията. Той се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония.

Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и превенцията.

Около 30 % от жителите на област Перник са с високо кръвно според доклад на РЦЗ за 2009г. Възрастовата граница на страдащите от хипертония непрекъснато спада. Това съобщи по повод отбелязвания днес световен ден на борба с хипертонията кардиологът д-р Александър Алексиев.

Във връзка с това Националната лига по хипертония организира инициативи в различни градове на странат. Лекари специалисти безплатно ще мерят кръвното налягане на пациенти. В Перник обаче не е предвидено нищо специално, но д-р Алексиев изрази увереност, че колегите му кардиолози ще са на поста си.   

„Проблемът е много сериозен. Хипертонията води до инфаркти, инсулти и редица  други заболявания, а сърдечно-съдовите страдания са на първо място по причинена смъртност.”, обясни  д-р Алексиев.

По думите му над 2 млн. човека  в България страдат от високо кръвно налягане. 500 хиляди от тях не се лекуват изобщо. Според него един от основните проблеми е липсата на предвидени средства за профилактика. Медикът е категоричен, че населението се нуждае и от повече здравна култура и създаване на нагласи за внимание към собственото здраве. Основен фактор за хипертонията е стресът, предупреди кардиологът.

Артериалната хипертония или високото кръвно налягане е състояние, което обичайно няма симптоми и за това се наричатих убиец,тъй като уврежда здравето без да причинява болестни симптоми. Рисковите фактори за артериалната хипертония са фамилната обремененост, наднорменото телесно тегло, повишената консумация на сол и алкохол, недостатъчната физическа активност. Както показва наименованието, кръвното налягане е силата която упражнява кръвният поток върху артериалните съдове. Сърцето изпомпва кръвта в артериите, които я транспортират до всички органи. Хипертонията възниква в резултат на повишена резистентност на малките съдове към кръвния поток, тъй като те са загубили способността си да се разширяват нормално. В резултат на това съдовата стена одебелява, става по-малко еластична и по-ригидна с което упражнява допълнително съпротивление спрямо сърцето и по този начин повишава риска от сърдечен инфаркт, сърдечна недостатъчност, мозъчен инсулт и бъбречносъдови заболявания. Артериалната хипертония не е заболяване на средната и напреднала възраст. Промените в стила на живот са причина в детска възраст да се увеличи броя на децата с наднормено тегло и абдоминално затлъстяване, което е риск за нарастване честотата на повишено кръвно налягане и в юношеска възраст.

Тази година мотото на 17- ти май 2011 г.,  обявено от Международното дружество по хипертония и Световната лига по хипертония е:

Знайте вашите стойности! Контролирайте вашето кръвно налягане!

Призивът на Световната лига по хипертония и на Българската лига по хипертония е към всеки българин е :

Да повиши самоконтрола си за да се предпази от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт бъбречносъдови заболявания.

Множество проучвания и Методични указания, основани на медицината на доказателствата сочат, че контролът на артериалната хипертония не е функция само на един компонент, не са само стойностите на кръвното налягане, а е комплексен подход насочен към намаляване на телесното тегло, здравословно хранене, достатъчна двигателна активност, контрол на стреса и точно следване на предписаната от лекаря медикаментозна схема.

Редактор: Стояна Здравкова

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.