iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кабинет за безплатни изследвания за ХИВ и СПИН бе разположен на площада

Кабинет за безплатни изследвания за ХИВ и СПИН бе разположен на площада

Днес на централния площад „Кракра“ беше разположен кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и СПИН.

346 424 души са изследвани за ХИВ през 2012 г. в България. Новооткритите случаи на серопозитивни лица през миналата година са 157, което е с 44 души по-малко в сравнение с 2011 г. От началото на тази година са регистрирани общо 17 ХИВ-позитивни лица. Така, по данни на Националната програма за превенция и контрол на заболяването към Министерството на здравеопазването към днешна дата общият брой на официално регистрираните лица страдащи от имунната недостатъчност са 1 647.

Близо 60% от новорегистрираните серопозитивни са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и от неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. 124 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а жените са 33. , т.е. броят на новорегистрираните мъже е почти четири пъти по-голям. Горната възрастова граница при мъжете е 64 години, а при жените е 56 години.

И през 2012 г. близо 42% от новорегистрираните серопозитивни са млади хора на възраст под 29 години.

Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 35,6 % и инжекционно употребяващи наркотици – 25,4%. Данните показват, че намалява процента на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици и значително се увеличава делът на лицата сред хомо и бисексуалната общност.

По местоживеене най-голям брой от новорегистрираните ХИВ-позитивни през 2012 г. са в областите: София град – 74 души, Пловдив – 14, Пазарджик – 11, Варна – 7, София област – 6.

Близо 9% от новорегистрираните случаи са сред български граждани, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и през 2012 г. са се завърнали в страната.

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.