iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Измъчват ли ви отекли крака в горещините...

Отекли крака

Горещи дни ни предстоят според обещанията на синоптиците. Често в горещините хората страдат от отекли крака.  Понякога това се дължи просто на умора. След цял ден препускане по задача краката натежават  и болят силно. Не бива да се забравя, че често отеклите глезени могат да бъдат симптоми за сериозни болести, предупреждават  лекарите.

При по-млади хора обикновено са сигнал за наличието на съдови заболявания. Друга причина за подобно неприятно състояние може да е сърдечната недостатъчност, от която страдат предимно по-възрастните. Наблюденията показват, че от отекли крака по-често се оплакват жените.

Най-простото нещо, което можем да направим, за да облекчим напрежението в краката ни, е вечер у дома да седнем на фотьойла и да ги вдигнем на облегалката на височина над главата ви. По време на сън пък може да се поставят на малка възглавница, за да бъдат над нивото на тялото. Естествено има и други изпитани хитринки, които може да помогнат при уморени и отекли крака:

* Масаж с парченца лед. По-голям ще е ефектът, ако ледът е направен от отвара от лайка, коприва или липов цвят.

* Правилно избирайте обувките - да са удобни, с твърда подметка и малък ток. Освен това е добре да си купувате обувки вечер. Тогава краката са леко отекли от умората и така ще си спестите мазолите от новата придобивка.

* По-малко стойте изправени и повече се движете. Ако работата ви налага дълго да седите, периодично поставяйте краката в хоризонтално положение.

* Ако сте се вместили в схемата "кресло-автомобил-кресло", то поне правете елементарна гимнастика. След всеки 1 -1,5 часа седене за 4-5 минути ходете нагоре-надолу по стълби.

* Пийте отвари от билки, които за няколко дни ще се справят с отоците по краката. Чудесно въздействие имат чайовете от цветовете на липа,  хвощ и боровинки.

* Срещу отоци помагат и ваните за крака. В тях може да добавите сода, морска сол или синап. Температурата на водата не бива да е над 30-35 градуса С. Всички топли процедури разширяват кръвоносните съдовете и водят до застой на кръвта.

* Можете да си направите и контрастна вана. Пригответе два легена - единия напълнете със студена вода, а другия - с гореща. След това редувайте ваните 15-20 пъти. Завършете процедурата със студена вода, забършете краката и ги намажете с подхранващ крем, като може да се поглезите и с масаж.

* Да снемете отока ще ви помогне и глава чесън. Почистете я, счукайте и я залейте с чаша вряла вода. Изчакайте да изстине и с получената кашица натрийте подутите места, а след половин час измийте краката.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.