iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Духовността лекува жените и мъжете различно

Перник - храм "Св. Иван Рилски"
Духовността подобрява състоянието на хора, страдащи от хронични заболявания, но влияе различно при двата пола. Участието в религиозни или други духовни дейности спомага за подобрението на менталното здраве на жените, докато мъжете преживяват подобрение както на психическото, така и на физическо ниво. Това са резултатите от задълбоченото изследване на Стефани Райд–Арндт, професор по здравна психология в Университета в Мисури. 
Благотворното влияние на духовните практики над здравето е ставало обект на многократни проучвания през годините. Изследване от 2006 година показва, че хората, които посещават религиозни служби (без значение от религията) всяка седмица живеят по-дълго от невярващите.
От друго изследване през 2010 година учените заключват, че молитвата може да послужи като позитивно разсейване и да помогне да се реши проблем при хора, изпаднали в затруднено положение, като болест, загуба на близък и други.
Друго научно наблюдение пък показва, че хората, които вярват в Бог по-лесно преодоляват страха в ситуации, в които се съмняват, че са допуснали грешка. 
Новите изследвания решават да разберат в дълбочина идеята, че духовните занимания облекчават негативните евфекти от  хронични заболявания. 
Изследователите разпитват 168 души над 18-годишна възраст със здравословни проблеми – 61 от тях страдат от мозъчни трвами, 32 са преживели сърдечен удар, 25 имат наранявания на гръбначния стълб, 25 страдат от рак, 25 - от други хронични заболявания. След като проучат нивото на религиозност и духовни нагласи на всеки от тях, изследователите измерват цялостно менталното и психическото им здраве чрез задълбочени интервюта. 
Резултатите показват, че когато жените практикуват духовни занимания ежедневно, като например даване на прошка, молитва или изобщо използване на своите религиозни убеждения за решаване на ежедневните си проблеми, те са по-здрави психически. В допълнение вярата в обичаща и подкрепяща висша сила помага на жените да се справят по-лесно с хронични състояния. 
Мъжете от друга страна, се повлияват най-добре от социалната подкрепа, която получават при участие в религиозни дейности. Тяхното физическо, както и ментално здраве се подобрява при включване в групови духовни занимания, като религиозни дискусии, опрощаване и при прояваване на грижа от духовната им общност. 
Източник: livescience

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.