iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Боядисайте си безопасни яйца

Боядисайте си безопасни яйца

Боядисването и декорирането на великденски яйца доставя удоволствие на много семейства. Тъй като яйцата лесно се развалят, необходимо е да се следват някои правила при използването им като част от празненствата.

 По правило яйцата  за Великден се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или във Велика събота преди Възкресение Христово. Задължително първото яйце се боядисва в червено.  Някога бабите начертавали с него кръстен знак върху челата на децата за здраве.

После  това първо боядисано червено яйце  се оставяло  до иконата или покрай кандилото вкъщи. С него се подменя яйцето от миналата година, което също е престояло, за да носи здраве и благодат на семейството.

Второто яйце също се оцветява в червено и се носи в храма в събота, където се оставя  в края на светата Литургията, която продължава след полунощ. Останалите яйца  може да се оцветят в различни багри.

Тъй като яйцата лесно се развалят, необходимо е да се следват някои правила, които си струва да се припомнят.

  • Купувайте чисти и без пукнатини яйца съхранявани в хладилник. Внимавайте за датата отпечатана върху кутията. Това е последната дата на която яйцата могат да се продават
  • Съхранявайте яйцата в хладилник, наредени в кора с широкия край нагоре – така качествата им се запазват по-добре. Покрийте ги, за да предотвратите поглъщането на миризми от други храни. Пресни яйца могат да се съхраняват в хладилник 4-5 седмици.
  • Измийте добре ръцете си преди да работите с яйцата на всяка стъпка, включително сваряване, охлаждане и боядисване.
  • Боядисвайте само яйца без пукнатини. Ако искате боядисаните яйца да стават за ядене, използвайте боя за храна или специални водноразтворими бои за яйца. Ако някое от яйцата се пукне по време на боядисване или декорация, премахнете го заедно с всички яйца, които са били извън хладилника за повече от два часа.
  • Ако криете яйцата, внимателно обмислете скривалищата. Избягвайте места, където яйцата могат да са в допир с прах, домашни любимци, птици, насекоми и всякакви химикали.
  • Никога не оставяйте яйцата на слънце. Дръжте ги на сянка. Общото време, което яйцата могат да прекарат извън хладилника преди ядене е не повече от два часа.
  • Яйцата доставят на организма висококачествен протеин, те са превъзходен източник на минерали и витамини и съдържат само 80 калории. Макар че имат високо съдържание на холестерол, около 213 милиграма в едно яйце, те имат много ниско съдържание на наситени мазнини.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.