iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Белодробна болница се напълни от заболели от туберкулоза

Белодробна болница се напълни от заболели от туберкулоза сн. Архив

От Белодробната болница съобщиха, че случаите на заболели от туберкулоза се увеличават. Наредба изисква проба МАНТУ да имат всички работещи в определени сфери. Тя представлява тест за изследване на туберкулузата, който е удобен за проследяване на големи групи от населението, обясни  главната сестра Ани Николова. Установено е обаче, че се слагат и фалшиви печати на здравните книжки. Такива случаи са разкрити и в пернишко предприятие.

Пробата МАНТУ представлява добра профилактика, тъй като колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-бързо лечимо е. Специализираната болница за лечение на белодробни болести в Перник е едно от малкото здравни заведения, където такава проба се прави.

Самата процедура е бърза, става с подкожно вкарване на туберкулозен антиген. Отчитането на резултата е след 72 часа, преди да се диагностицира заболяването обаче, се извършват и рентгенологични и амбулаторни изследвания. Симптомите са продължителна кашлица, нощно изпотяване, отслабване.

Заболяването е лечимо, но се лекува продължително. От туберкулоза в белодробната болница в момента се лекуват 13 човека.

Информация: pipernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.