iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Янакиева и Дянков спориха за театъра

Симеон Дянков на сесия на Общински съвет Перник

В истински словесен дуел се превърна днешното извънредно заседание на пернишкия общински съвет, на което се дискутира отварянето на театъра. В дебата участва лично министърът на финансите Симеон Дянков. Той бе категоричен, че държавата няма да доплати исканите 1,5 млн.лв., тъй като е констатирано, че сключеният втори анекс към договора за възстановяване на театъра е незаконосъобразен.

„Финансовият инспекторат вече констатира, че има нарушение на обществената поръчка за театъра. Няма как държавата да финансира нещо, което е противозаконно. Проблемът е във сключения втори анекс към договора, като исканата сума е почти удвоена. Досега държавата е платила за ремонта на театъра 3 млн.лв., но кметицата смята, че й дължим още 1,5 млн.лв. Т ова е точно стойността на втория анекс към договора. Няма как тези пари да ги платим, при условие, че има закононарушение. Готови сме обаче, да помислим за други проекти, които да финансираме и които да предложи общинският съвет, така, че общината да не се чувства ощетена"- заяви Дянков. Той уточни, че докладът на финансовия инспекторат е внесен в прокуратурата и тя трябва да се произнесе дали има нарушение.

„Ако прокуратурата каже, че има проблем, то кметът и заместник-кметът ще си носят отговорност. Ако обаче се окаже, че няма закононарушение, то ще доплатим"- заяви Дянков пред журналистите преди влизането си в залата.

Росица Янакиева подробно разказа пред общинския съвет хронологията с подписването на договора и анексите към него за ремонта на изгорялата театрална сцена. Още през 2005г., когато е бил сключен договора с фирмата-изпълнител от предишния кмет Антоанета Георгиева е било посочено, че ремонта ще струва 2 968 035 лв. Изрично обаче в договора е посочено, че цифрите са ориентировачни и че ако се наложат допълнителни дейности, то сумите могат да бъдат увеличени и ще се считат за договорени. Янакиева обясни, че в хода на ремонта на театралната сцена е било установено наличието на голама пукнатина в сградата на Двореца и това наложило укрепване на конструкцията, което препоръчали и направените три експертизи. Направено е било допитване до Агенцията по обществените поръчки дали може да бъде сключен анекс към договора и бъдат включени тези допълнителни ремонтни дейности. Според отговора на Агенцията нямало проблем с това. Така сумата за ремонта на театъра набъбва с още един милион и половина лева.

Тези пари общината дължи на фирмата-изпълнител и на подизпълнителите. Това е причината, че въпреки издадения акт 16, театъра все още да не е отворен. До момента общината е изплатила около 400 хил.лв. от собствените си приходи, така че към момента дължи около 750 хил.лв.

В залата Дянков бе категоричен, че държавата е готова да подкрепи други проекти на Перник, като помогне финансово, стига те да бъдат предложени от общинският съвет. Сред предложенията, които се чуха в залата бе готовият проект на общината за цялостно ремонтиране на сградата на Двореца на културата. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.