iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ВиК асоциация за 6 общини и двама чиновника учредиха в Перник

ВиК асоциация -Перник

След ялови опити от преди година, вчера с успех завърши заседанието на Общото събрание за учредяване на ВиК асоциация в Перник. Този път кметовете на шестте общини в областта имаха мандати от общинските съвети и мълчалива воля да се включат във водното обединение.Председател по право, дадено от закона е областния управител Иво Петров.  Решаващо беше  присъствието на най- големият акционер Община Перник, представлявана от кмета Росица Янакиева, която в предните опити се опъваше, главно заради неуредените отношения с оператора на водната система в лицето на дружеството ВиК-Перник по отношение на собствеността на съоръженията. Беше взето  решение за присъединяване и на община Ковачевци съм обединението, защото досега според държавните норми, тя беше отделно. Това наложи преразпределение в тежестта на гласовете. Перник ще притежава 47,31% тежест на гласа си и заедно с държавата, която в лицето на областната администрация държи 35% ще може да влияе на решенията, когато и ако се стигне до това.

Останалите участници си поделят другите дялове, като от 100 се изваждат 35% на областната администрация, от останалите 65, Перник взема своя и дял и другите разпределят както следва: Брезник – 3,38%, Земен -  1,34%, Ковачевци – 0,78%,  Радомир – 10,17% и  Трън – 2.02%, всичките представлявани от кметовете си.

Общините и държавата ще сформират годишен бюджет за работата на водната  асоциация. Сумите, които всеки участник ще внася в бюджета, ще зависят от процентното разпределение на участието в асоциацията. Решено беше прогнозният бюджет да възлиза 14 220 лв.,   да се назначат двама служители – юрист и експерт, които ще работят на граждански договори в новата структура. Те ще получават съответно по 250 и 200 лв. на месец. Ще се ползва едно помещение в сградата на областната администрация и то ще бъде оборудвано от бюджета на асоциацията.

Общото събрание на водното обединение ще се събира скоро отново, за да приеме окончателния бюджет, след одобрението от МРРБ, както и правилник, с който ще стане регистрацията в съда.

Кметът на Перник Росица Янакиева направи сериозно предложение пирамидата в отношенията между общините, ВиК оператора и държавата да се обърне. В момента приоритетите се определят от интересите на оператора. Янакиева настоя предвид да се вземат нуждите на общините така, както те са разписани в плановете за развитие. Тя е категорична, че не може общините да отделят занителен финансов ресурс за съфинансиране на водните проекти, които са за милиони левове – в случая на Перник за 96 млн лв. и 6 млн. съфинансиране, а от тази инвестиция операторът ВиК-Перник само да печели. Тя предлага дружеството да има дял при съфинансирането на големите проекти, парите за които сега идват от Оперативна програма „Околна среда”.

В общи линии това само частично обяснява причините да се правят тези водни асоциации, каквито има вече във ареалите на всички области.

Причината разбира се не е в това двама човека да се уредят с нищожно възнаграждение.

По вменени от закона правомощия новата структура ще може да определя водния оператор, да приема решение за сключване на договор за предоставяне на услуги и поддържане на водопроводни и канализационни системи. На база на  регионалните планове ще се планира кандидатстването пред оперативните програми на ЕС в следващите програмни периоди., а договорите би трябвало да се сключват от областния управител, който и да е той.

Предстои разработването на регионални генерални планове, за направата на които са сключени договори с три консорциума, включващи чуждестранни и родни фирми. Генералните планове за западните области, в които влиза и Перник, ще се изготвят от обединение с лидер „Нирас“ (Дания) и националните компании „Нирас България“, „София Консултинг груп“ и чешката фирма Ди Ейч Ай. Срокът за подготовка на плановете е 18 месеца.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.