iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Узакониха заграбеното и разрешиха още строителство в Пирин

Узакониха заграбеното и разрешиха още строителство в Пирин 02_1361288945

Това твърдят природозащитниците. „Настояваме за разваляне на концесията на офшорния монополист „Юлен“ АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник-министър Евдокия Манева“, заявиха от коалиция „За да остане природа в България“ цитирани от novinite.bg.

„Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка“, заканиха се еколозите след обявяването на решението на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда и водите да одобри искането на Община Банско за промяна в плана за управление в Национален парк „Пирин“.

„Решението на ВЕЕС на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в Национален парк „Пирин“, предупреждават природозащитниците, цитирани от БГНЕС.

„Ще предизвикаме три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство. Призоваваме привържениците си да подкрепят гражданските усилия в борбата срещу монополите, офшорните компании, безконтролните концесии и всички опити за узаконяване на ограбеното до момента в Национален парк „Пирин“, предупредиха от коалицията „За да остане природа в България“.

„За първи път в историята на ВЕЕС не бяха допуснати с право на глас представители на БАН, научни институти, университети и неправителствени организации. За първи път бяха приети промени в план за управление, без да са преминали задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост“, обясняват еколозите.

Според тях решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на Община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост.

За сравнение - подобни оценки в националните паркове се правят дори в случаи, когато се поставя колова маркировка или се прави ремонт на алейна мрежа, маси, пейки или тоалетни, посочват от коалицията.

По думите им решението на ВЕЕС нарушава също така законите за защитените територии, за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда.

„В момента строителството в Национален парк „Пирин“ е възможно само върху 2188 декара в зоната за строителство и сгради, но с решението на ВЕЕС вече е разрешено в зоната за туризъм, която е 8951 декара (площ, заета от между 600 и 800 хиляди вековни дървета)“, посочват еколозите.

„Това е петорно увеличение на площта, която може да се застроява. Разрешава се строителство на лифтове, писти, водохващания и съпътстващата ги инфраструктура, което отваря възможности на практика за всякакво строителство“, заявяват от коалицията.

ВЕЕС допусна също така възможността за застрояване на площ от 250 518 декара в зоните на горите и на откритите части на Национален парк „Пирин“.

Решението на ВЕЕС може да бъде потвърдено или отхвърлено от екоминистъра и после следва да бъде утвърдено от Министерския съвет. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.