iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три дни за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък от физическите лица

Три дни за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък от физическите лица 03_1427450711

Само три работни дни остават, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по декларацията си. От НАП напомнят още, че отстъпката се ползва от всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК или електронен подпис, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Документите могат да се подадат и на място в офисите на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

Гледайте видеоуроците за попълване на данъчната декларация в канала на НАП в Youtube.

 

Три работни дни за подаване на корпоративните декларации

26 Март 2015

Още само три работни дни остават за подаване на корпоративните декларации, напомнят от НАП. Срокът изтича на 31 март, а до тогава трябва да се плати и дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2015 г. До момента в Агенцията са подадени 200 000 е-декларации.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

И през тази година продължава съвместната инициатива на НАП с Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите представят едновременно с декларациите си за облагане с корпоративни данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация между двете институции става изцяло по служебен път.

Повече информация за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски може да се получи на телефона за данъчна информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.