iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Станишев иска преразглеждане на молбите на пострадалите от земетресението

Станишев иска преразглеждане на молбите на пострадалите от земетресението

След като се разбра, че 80% от молбите на жителите на община Перник, които са поискали помощи за разрушените им от земетресението къщи, са отхвърлени лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев заяви, че ще се погрижи новото служебно правителство да ги преразгледа. Станишев оповести новината на специална среща с жителите на Батановци, които са с най-много отхвърлени молби.

Лидерът на БСП се обяви и за спешна ревизия на средствата, разпределени от МКВП с първото за тази година решение, след информацията от Инициативния комитет че са дадени 6 200 лв. за премахване на 4 дървета и над 800 000 лв. на МВР.

Станишев обяви, че ПГКБ ще разгледа и възможността да помогне финансово на пострадалите отново, за да почувстват те отношение и солидарност. Председателят на социалистите призова хората максимално бързо да обжалват отказите на Междуведомствената комисия.Кметът на Перник  Росица Янакиева съобщи, че за да улесни хората, общината е разработила формуляри, които хората могат да пратят в комисията.

Станишев определи отношението на правителството към Перник с три думи: неподготвеност, неадекватност и безотговорност.  „Вече десети месец почти нищо не е направено. Само лъжи и измами. Това е нетърпимо”, възмути се той и припомни, че след земетресението цялото правителство се изсипа в Перник, за да обяснява, че на всички ще се помогне и никой няма да бъде забравен. На практика обаче се оказва, че властта бяга от отговорността си. Според него по-трайното решение на проблемите в работата на Междуведомствената комисия могат да станат само със законова промяна, което остава ангажимент на БСП.

Хората от Батановци се оплакаха, че заради нехайството на управляващите проблемите са се задълбочили и след зимата къщи, които е можело да бъдат укрепени, вече трябва да бъдат съборени. Ситуацията е още по- отчайваща на фона на ниските доходи. 62-годишната Венета сподели, че получава по- малко от 200 лв. пенсия, има 116 лв. сметка за ток и няма как да поправи покрива на къщата си, който може всеки момент да падне. Други хора пък са взели заеми, за да укрепят домовете си, разчитайки на помощ и от държавата, която сега се оказва, че няма да дойде.

Информация:gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.