iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скандал заради Делта хил разтресе Общинския съвет

Скандал заради Делта хил разтресе Общинския съвет 08_1376492850

Предават на водоснабдителното дружество ВиК-съоръженията за стопанисване. Преди месец кметът на Перник Росица Янакиева внесе в ОбС докладна, с която поиска съгласието на местния законодателен орган да бъдат предадени за стопанисване, поддържане и експлоатация срок от 5 години ВиК-съоръженията в скътаното в пазвите на Витоша тузарско селище "Делта Хил" край курортното село Кладница на водоснабдителното дружество. Съветниците казаха "да" на предложението и възложиха на градоначалника да издаде заповед за учредяване право на безвъзмездно ползване на обекта, склочвайки договор с ВИК ООД Перник.
Решението на ОбС обаче бе върнато за ново разглеждане от областния управител арх. Михаил Михайлов като незаконосъобразно. Според него минипарламентът бил взел решение само за извършване на действия от водоснабдителното дружество по управление и стопанисване на обекта, а не е взел конкретно решение за учредяване на право на безвъзмездно право на ползване. При това в протокола не е отразено как конкретно е гласувал поименно всеки общински съветник, а било формулирано само, че решението е взето при поименно гласуване. В пленарната зала вчера губернаторът посочи още няколко довода, които липсваха в писменото становище, с което той върна за ново разглеждане документа. Спомената бе заповед от 2008 година на тогавашния областен управител Иван Димитров да се изгради нов, специален водопровод за "Делта Хил", за да не се смущава водоснабдяването на селата Рударци и Кладница и пернишкия квартал Църква, споменати бяха и протести срещу присъединяването на луксозното селище към градската ВиК-мрежа, отрицателни становища на РИОСВ от минали години и т.н. Предварително бе ясно, че дясното мнозинство ще прегласува отново старото си решение, подкрепяйки становището на градоначалника. Зам. кметът Илинка Никифорова вчера обясни, че и целият кметски екип стои зад него.
В публичното пространство ден пред заседанието се говореше, че и левите ще подкрепят кмета, избран именно от квотата на левицата. Неочаквано обаче „палачинката се обърна”, при това след изключително неприятен скандал, в който социалисти и ГЕРБ-ери си отправяха обвинения в изричането на лъжи, неистини, в пристрастие при вземането на решението, тъй като в "Делта Хил" по стечение на обстоятелствата живее председателят на ОбС Владислав Караилиев, избран от групата на ГЕРБ, която има мнозинство в местния законодателен орган. В крайна сметка именно левите гласуваха „против” и „въздържал се”, а десните и центристите подкрепиха кмета Янакиева. Общинският съветник от БСП Ненко Темелков , който е и областен и общински лидер на столетницата в Пернишко, обясни отрицателния си вот с това, че инвеститорът, изградил обекта, не го е дарил безвъзмездно на общината, няма решение на ОбС, с което дарението се приема, за да се стигне едва тогава до предоставянето му за стопанисване и управление на ВИК ООД Перни. Което не укроти страстите в залата, а ги разпали допълнително и се стигна дори до обвинения за обслужване на частни интереси. А следящите извънредното заседание на пернишкия заседателен орган граждани станаха свидетели на поредното нелицеприятно, най-меко казано, поведение на някои свои избраници.
в-к Съперник
снимка: http://www.milanovi.net/%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BB-%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.