iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скандал разтресе Общинския съвет

Скандал разтресе Общинския съвет сн.pernikmedia.net

Днес на събрание на минипарламента, което беше определено с цел да се вземе някакво решение за съдбата на Специализираната болница за долекуване „Профилакториум“ стана грандиозен скандал. Представителите на БСП напуснаха залата.

Страстите се нажежиха по време на обсъждането на внесената инвестиционна програма за развитието и дейността на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. В момента нейните борчове са около милион, а пациентите са едва 18. Задълженията се трупат. Директорът д-р Йорданка Александрова заяви, че от септември, когато е поела управлението на стационара, е намалила с около 247 000 лв. борчовете му, но неразплатени висят още над 900 000 лв. При това в тези дългове не влизат парите за около 300 -400 тона въглища за този отоплителен сезон, които се доставят от белгйската фирма „Рекоул“. „Разписаните в програмата дейности звучат добре, но елементарната сметка показва, че за да се реализира заложеният приход от около 800 000 лева годишно, са нужни инвестиции от не по-малко от 10 милиона лева. И аз задавам конкретният въпрос – откъде, кога, кой и как ще направи подобна инвестиция”, попита кметът на Перник Росица Янакиева.

Градоначалникът не получи отговор, но пък заваляха обвинения от дясно, че кметът иска едва ли не да закрие Профилакториума. Десноцентристкото мнозинство в пернишкия законодателен орган отхвърли и предложението на левите да бъде извършена актуализация на стойността на сградния фонд и терена на Профилакториума от лицензиран оценител, който в момента по документи е за около 146 000 лв. при реално десетократно по-голяма стойност според пазарните цени. Според десните това било работа на управителя според закона, нямало нужда да му го вменява като задължение ОбС. Това вбеси съветниците от БСП и коалиция и те напуснаха заседанието на ОбС. Според социалистите някой искал за жълти стотинки да прилапа този апетитния имот. Според тях липсата на конструктивен дебат обезсмисля стоенето им в парламентарна зала. Затова в тяхно отсъствие бе приета и програмата за управление и разпореждане на общинско имущество, където ГЕРБ и останалите десноцентристи нанесоха корекции на предложените от градоначалника постъпления, защото според тях това били кухи цифри.

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.