iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шосето през Бучино най-после стана държавно

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Както вече ipenik съобщи, че се очаква, раззнебитеният при изграждането на магистрала „Люлин” общински път между Перник и София през селата Големо и Мало Бучино от днес става държавен.

Проточилата се с години процедура за промяната на неговия статут от ІV-та категория - общински път в ІІІ- та - шосе от републиканската пътна мрежа, приключи на днешното заседание на Министерски съвет. Темата е била внесена извънредно, обясни на брифинг от 15 часа днес областният управител на Перник Иво Петров.

Общинският съвет в Перник още през миналия си мандат - преди 5-6 години взе решение за прекатегоризация на пътя. Това трябваше да направи и Столичния общински съвет (СОС), но там въпросът зацикли. Докато настоящият премиер Бойко Борисов беше кмет по някаква причина така и не постави темата в СОС. Едва през юли миналата година, след лична молба на народния представител Ирена Соколова, отправена към столичния кмет Йорданка Фандъкова, въпросът беше придвижен и последва решение на СОС. Сега и Министерски съвет довърши процедурата.

Трасето е с дължина 17 км. Част от него е на територията на Община Перник, а другата - в Столична общинаСега за шосето щели да бъдат положени всички грижи и да се приведе в по-добро експлоатационно състояние.

По информация от Агенция „Пътна инфраструктура”, вече била готова процедурата за избор на изпълнител на техническия проект за ремонт на пътя. Той ще бъде включен за финансиране от Оперативна програма "Регионално развитие" и работата по него може да започне до края на годината.

Ремонтът на пътя ще включва цялостна рехабилитация на пътното трасе, изграждане на колектори за дъждовна вода и оформянето на сервитута.

Основен ремонт на пътя София – Перник през Княжево и Владая обаче не се предвижда скоро, уточни губернаторът. Цялостното обновяване на шосето беше обещано още преди години за момента, в който се открие магистрала "Люлин". Засега фирмите за пътно поддържане в София и Перник се грижат за участъка и го ремонтират, където е необходимо, но по-съществени дейности не се планират на този етап. Има проект за основен ремонт на отсечката, но е стар и трябва да се преработи.

Добрата новина е, че движението на тежкотоварни камиони ще бъде изцяло забранено в участъка от пътен възел Даскалово при Перник през Владая до Княжево. Те ще минават по магистрала "Люлин".

Лошата новина е, че досега пътят през Бучино беше общински – ІV-ти клас, и по него се пътуваше без винетка. Сега щом през Бучино ще крета шосе категория трета, винетката става задължителна.

По силата на подписано споразумение, Община Перник настояваше пътят, разрушен от строителя на магистрала „Люлин” турският консорциум „Мапа Дженгиз”, да бъде възстановен от виновните, но явно това няма да стане. Затова пък общата стойност на магистралата,  възлизаща на финала на 185 млн евро, ще се увеличи с още една сума в милиони левове за възстановяването на разнебитения път. И за това ще плаща българският данъкоплатец, а не фирмата, която го е разрушила.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.