iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шофьорите остават без книжка, ако минават на червено

Червен светофар  снимка: Интернет

Доста по-сериозни санкции за шофьори, които не спират на червено и на пешеходна пътека, предвиждат готвените промени в Закона за движение по пътищата. В момента глобата за тези нарушения е 50 лв., но според председателя на транспортната комисия в парламента Иван Вълков тези санкции не плашат шофьорите. Затова управляващите предлагат наказанието да бъде отнемане на шофьорската книжка за месец и глоба от 200 лв., съобщава в. "24 часа".

Освен това от ГЕРБ предлагат шофьорите с от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта да бъдат наказвани с отнемане на книжката за от половин до една година и глоба от 500 до 1000 лв.

Ако водачът откаже проверка с дрегер или кръвна проба, книжката може да му бъде отнета за 2 до 3 г. В момента наказанието е максимум година и половина.

От ГЕРБ предлагат вече да е задължително да се шофира с включени фарове целогодишно, а не както сега - от 1 ноември до 1 март.

Промените в закона ще засегнат и велосипедистите. Те ще трябва да носят светлоотразителни жилетки и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното.

За фалшифициране на психотестовете за професионални шофьори наказанието се увеличава от 500 на 3000 лв.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.