iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Против плащането на 20 на сто ДДС

Против плащането на 20 на сто ДДС 08_1377774950

Сдружението на общините настоява част от данъка върху общия доход да остава в местните каси. Кметове протестират и срещу плащането на 20 на сто ДДС към държавната хазна. Представителите на общините ще се срещнат днес с премиера Орешарски, за да поставят исканията си
Това е поне четвъртото правителство, към което общините отправят искането си . „На времето се говореше за 50%, но това е абсурдно. Какъвто и да е процента това е е добро начало на децентрализацията”, коментира Росица Янакиева, кмет на Перник.

По думите й това е добра възможност и мотивация за общините да помагат на бизнеса да се развива и така да има повече услуги за населението. В момента община Перник има между 9 и 11 милиона лева дефицит заради съфинансиране на европроекти и несъбрани данъци от въгледобива. Община Божурище дефицит няма, но едва една шеста от парите, които влизат в местната каса са от данъци. Другите са от такси и по закон се харчат само целево. „В голяма част от общините събираемостта на данъците никак не е добра, в нашата община голяма част от фирмите са фалирали - е под 50%. Говорим в момента за оцеляване и за съфинансиране към европейски проекти. И може би тук е мястото да отбележим, че плащаме ДДС към държавата, продаваме едни парцел, за да съфинансираме европейски проект и трябва да прати 20% на държавата - кому е необходимо това?”, обясни итуацията Аспарух Аспарухов, кмет на Божурище и председател на Регионално сдружение “Център”.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.