iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Профилакториума за 10 години и 10 млн.лв. ще се оправи

Профилакториума за 10 години и 10 млн.лв. ще се оправи сн.zapernik.com

Вчера на извънредното заседание на Общинския съвет се прие разработка  за развитието и дейността на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Профилакториум“ и отложиха за друг път докладната записка на управителя на общинското здравно търговско дружество д-р Йорданка Александрова с настояване да се вземе „неотложно решение за съществуването и работата в болницата и конкретни мерки за излизане от критичната ситуация в краткосрочен план”. Съветниците направиха дългосрочна инвестиционна програма, чрез която болницата да си стъпи на краката, но след 10 години и с 10 милиона лева инвестиция, като не бе взето решение как  да излезе от тежката си ситуация с краткосрочни мерки.

По всичко изглеждаше, че се свиква сесия извънредно тъкмо за да се търси изход от все по-лошата ситуация, в която изпада общинското търговско дружество, но докладната записка беше извадена от дневния ред. По обяснението на д-р Александрова стана ясно, че съветниците щели да я обсъждат заедно с приемането на бюджета. От изказванията на съветници от групата на ГЕРБ се подразбра, че тяхната идея се свежда до наливането на средства от общинския бюджет в нерентабилното здравно заведение. Забравяйки съдбата на общинските болници в Радомир, Трън и Брезник, съветниците от ГЕРБ в Перник с характерния си популизъм обявиха, че „за тях Профилакториума е кауза” и те ще направят така, че да съществува като основна дейност.

Инвестиционната програма  предвижда сградата на Профилакториума  да бъде обновена и модернизирана за срок от 10 години с около 5 милиона евро, които да дойдат чрез партньорство с външни инвеститори. В резултата на това  здравното заведение би могло да постигне  брутен приход от 860 000 лв. годишно.

В момента общинското здравно търговско дружество е в тежко финансово състояние.  Персоналът, свит  до 45 човека от 6 месеца не е получавал заплати. Дълговете към момента са 947 хил. лв., но не е известно дали се трупат задължения за доставяните въглища от „Рекоул” АД.  Битовите условия не отговарят на съвременните изисквания за лечебно заведение. Отоплителната система е остаряла, неефективна и скъпа за поддържане. Оборудването и апаратурата  не съответстват  на стандартите. Болницата работи по 5 клинични пътеки, от които годишният приход е средно около 400 хил. лв.  месечната издръжка не е под 45 хил. лв., съобщи д-р Александрова.  По време на заседанието стана ясно, че в момента болните са 18 човека. На минало заседание съветниците  дадоха съгласие легловия фонд да се намали от 120 на 60 болнични легла.</p>

Съветниците от БСП и коалиция, както и кметът Росица Янакиева определиха  инвестиционната програма като пожелателна, въпреки старанието и усилията на д-р Aлександрова. Кметът се обяви за спешно преструктуриране на здравното заведение.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.