iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Президентът тръгна на прощално турне от Косача и Сирищник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Георги Първанов тръгна на прощално турне в страната. Той ще обходи градове и села, за да се отчете лично на избирателите. Писмен отчет за свършеното и недовършеното през двата си мандата на държавен глава, ще издаде в малка книга. Президентът обяви, че тя ще излезе от печат преди изборите, за да се включи в дебата за вота.

Обиколката за „сбогом” с електората започна от родния край на държавния глава. След като близо пет години не си беше идвал в Косача, той реши да посети мястото, където е израсъл.В стария храм, където е кръстен запали свещица.

После отскочи до Сирищник, където в старата здравна служба се е родил. Там местната  организация на БСП честваше 100 години от създаването си. Първанов обаче поднесе цветя пред паметника на загиналите във войните и пропусна юбилейното събрание. Отби се в местното читалище да разгледа музейната сбирка, а после се включи в народното веселие на бира и кюфтета. Дръпна и реч, като нарече всичките хора от околните села свои земляци. "Опонентите ме наричаха "Гошо от Сирищник", но аз се гордея, че съм имал късмета да порастна сред хора, които са сред най-доброто в България.", заяви Първанов.

След това обиколката у продължи през Ковачевци и Лобош, пак по музейни сбирки и храмове, а накрая се оттегли на приятелски обяд в частно имение Дебели лаг.

Домакин на държавния глава беше кметът на община Ковачевци Васил Станимиров. Но навсякъде хора го срещаха като на събор. Държавата трябва да обръща повече внимание на малките общини, каза пред тях президентът и подчерта, че богатата история и култура и красивата природа на родния му край трябва да се показват, като за целта се привличат европйски пари.

Взимам семейството ми и се махам от София. Отвеждам ги където сам реша след мандата, закани се Първанов. Той отказа да уточни къде ще се усамоти, но със сигурност щяло да бъде извън София и не за постоянно. Засега не планирал околсветски пътешествия и строежи на вили, но се зарече да се връща по-често в Косача, откъдето са корените му. Закани се да работи за развитие на културния туризъм в родния си ковачевски край. "Важно е да направим миникултурни коридори тук. Това е Долината на маските. Това е нещо, което може да се продаде в културен и туристически смисъл.", обасни той. 

Съпругата му била ощетена, но синовете били най-ограничавани. Въпреки жълтите писания обаче децата се държаха на висота и съм горд с тях, отсече Първанов.

На Педесетница (Свети Дух) обеща отново да дойде в родния си край, този път с майка си Мария, която напоследък имала здравословни проблеми. Ще я доведа, обеща той на жените от Косача, които настояха да се видят на курбана на манастирчето над селото. Първанов обяви пред земляците си, че вместо да строи вила ще помогне за възстановяването на старата манастирска черквица, от която са останали само основи.

Снимките със земляците от обиколката на Първанов в Ковачевския край са ТУК.

 

Невена Илиева

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.