iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Президентът Първанов закрива "Кракра"

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Президентът Георги Първанов ще посети Перник утре  -19 август, по повод закриването на първата смяна на ІV-тата археологическа експедиция за средношколци "Кракра. Това съобщиха от общинската администрация в Перник

Първанов ще дойде в родния си град около в 18.00 часа, а след  19 часа, заедно с кмета Росица Янакиева ще се качи на крепостния хълм, за да връчи сертификати на участниците в експедицията и да разговаря с тях.

ІV-тата лятна археологическа експедиция за средношколци „Кракра” беше открита на 9 август  на крепостта  на болярина Кракра над Перник. Първата смяна e от 7 август до 20 август 2011 г., а втората - от 21 август до 3 септември 2011 г.

Експедицията се провежда под патронажа на кмета на община Перник Росица Янакиева и е в рамките на инициативата на президента Георги Първанов „Съхрани българското”.

За участие в двете смени са избрани 64 момчета и момичета от Перник на възраст от 16 до 19 години. Те  нощуват в общинската база в село Рударци.  

Наред с всички занимания, предвидени в програмата на т. нар. експедиция - екскурзии, лепене на макети, вечеринки, избраните младежи проучват обекта „Зарина нива“ под ръководството на археолога от пернишкия музей Василка Паунова.

Първанов е идвал на екпедицията и през 2008г., а миналата година изпрати задача за домашно на младите археолози да мислят как крепостта да стане атрактивна туристическа дестинация.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.