iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Президент и премиер идват на Свети Дух по манастири в Пернишко

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Президентът Георги Първанов щял да спази даденото обещание  и в понеделник, когато Църквата празнува денят на Светия Дух, да дойде на празника в местността „Манастирчето” в родното му село Косача. Когато беше на обиколка из община Ковачевци през май, приятелки на майка му го помолиха да я доведе за курбана (на снимката). В месността има останки от манастирски параклис, наречен на Свети Дух  и хората от Косача са решили да го възстановят, а Първонов се обеща да се включи в инициативния комитет и да помогне за набирането на средства.  
 
Премирът Бойко Борисов пък е приел покана да бъде гост на Дивотинския манастир  „Св. Троица” в понеделник. Според инфармация от наши източници почти сигурно било, че на  рождения си ден Борисов ще се разходи до светата обител, а на другия ден щял да реже лентата на ремонтирания път между Перник и Брезник.  Дивотинският манастир е в добро състояние. В момента  братството на игумена дядо  Пахомий е от  петима млади монаси.  Овца за курбана на празника е подарил областният управител на Перник Иво Петров, който е и поканил премиера.
 
Празникът на Светия дух се чества в понеделника след Петдесетница. Църквата е установила този празник заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий.  Петдесетница е и ден на светата Троица.
 
Чрез Светия дух  ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.
 
Според св. Евангелист Матей Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове. По думите на апостол Павел плодовете на Духа, са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание.  
 
Може пък не случайно първите мъже в държавата да обикалят из манастири в Пернишко тъкмо на Свети Дух.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.