iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Премиерът откри шосе с водосвет и пламенна целувка

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

С водосвет и с пламенна целувка с кметицата на Перник Росица Янакиева премиерът Бойко Борисов днес откри обновена 12-километрова отсечка от пътя между Перник и Брезник.
 
Церемонията по откриването беше на разклона за село Бабица.  Тя започна  с водосвет. Ритуалът отслужиха йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” на брезнишкото село Гигинци и енорийският свещеник на Брезник от. Константин Стойчев в присъствието на игумена на манастира Негово високопреподобие архимандрит Евгений.
 
На церемонията присъстваха и  министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”  Сергей Михалев, представители на изпълнителя Сдружение „Пътища-Запад”, народният представител Ирена СоколоваОблстният управител на перник Иво Петров, неговите заместници  и други официални гости. Тук бяха  и кметове на общините Перник, Брезник и Трън Росица Янакиева, Христо Миленков и Станислав Йорданов.  
 
В молитвеното последование  по време на ритуала йеромонах Никанор изброи по малки имена всички членове на правителството. В словото си след ритуала той изрази специална благодарност към управляващите за грижата им към пернишкия край и специално към неговата света обител. Отецът благопожела безаварийно  движение по обновения път и да е без пътни инциденти.
 
В приветственото си слово министър Плевнелиев се похвали с всичко направено и предстоящо. Той подчерта, че новата инфраструктура дава шанс за развитие на региона - на индустрията, на земеделието и даже на университета.
 
Премиерът пък беше красноречив, както винаги и не пропусна да припомни, че всеки ден се открива нещо ново.
 
Откритата отсечка не е пипана за ремонт от 1971 г. През 2005 г. ремонт започнал, но по думите на премиера всичко било окрадено. Проектът бил прекратен заради делата на Братко и Батко. Сега ремонтът е завършен за 8 месеца. Пътната отсечка е част от Лот 14, включващ общо 17 километра от път II-63 Перник-Брезник и път IIІ-6204 Овчарци – Сапарева баня. Рехабилитацията се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”  с 6 324 615,25 лв. с ДДС.
 
 Като пристигна, пред очите на всички присъстващи Бойко Борисов си поиска целувка от кмета на Перник Росица Янакиева. Ела да ме цунеш, нали вчера ми обеща, каза той на Янакиева и последва изпълнението на обещанато.
 
След  церемонията двамата разговаряха за нещо лично и съкровено, уединени. После Борисов каза, че ставало дума за канала на Перник, а през септември двамата с Росица щели да са на театър заедно в ремонтираната зала в Перник.
 
Премиерът не можа да си затвърди евангелското четиво от Йоана, което е част от молитвеното последование при водосвет. Сам той показа тези дни отличното му познаване и даже умение да го изпее като поп. Но този път брезнишкият кмет Христо Миленков му попречи да го чуе, защото го занимаваше почти през микрофона с планове за общината. Миленков не уважи богослужбата и попречи и на другите около него, макар да беше на официална трибуна. Борисов обаче успя да се прекръсти няколко пъти и то на уместни места от служението на отците.
 
Асфалтирането на пътя до манастира над Гигинци било записано в тефтера на премиера  и затова не можа да каже срокът, за който е запланувано, но се оправда, че всичко трябва да се направи едно по едно.  За всеки случай йеромонахът Никанор, с когото си разговаряхя тайно по обичай, го предупредил, че щом Борисов си обърне гърба, всичко зад него спира...

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.